nr36 schreef:
Waarom zo?
5 oktober 2010 | Het Financieele Dagblad
Door: Grol, C.
Carel Grol
De financiële scherprechters aan de Vijzelgracht kunnen weer aan de slag. Want de koersontwikkeling van TomTom van maandag zou voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toch zomaar een onderzoekje waard kunnen zijn.
De leverancier van navigatiesystemen was met een winst van 5,1% de grootste stijger van de AEX-index, met minstens een ronde voorsprong op een schamel duo achtervolgers, dat bestond uit ASML (+0,8%) en SBM Offshore (+0,4%).
Die uitbundige plus in een lusteloze markt volgde op loslippigheid van bestuursvoorzitter Harold Goddijn van TomTom. In een interview met de Sunday Times zei Goddijn dat hij 'een aantal' overnamebiedingen heeft afgewezen, zonder daar verder op in te gaan. Ook stelt de bestuursvoorzitter dat hij niet weet of TomTom over tien jaar nog bestaat.
Dergelijke uitspraken zijn brandstof voor speculatie. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen leidt eruit af dat 'er nog altijd een kans bestaat dat TomTom alsnog wordt overgenomen'. Kandidaten zijn er genoeg, schrijft de analist. 'Concurrent Garmin, Microsoft of een grote telefoonproducent als Samsung of Sony-Ericsson.'
De vraag is waarom hij zo openhartig is geweest. De woorden kunnen allerminst worden opgevat als een verbale uitglijder. Daarvoor is Goddijn te slim en de boodschap te groot.
Op zijn best is het onhandig wat de topman van TomTom heeft gedaan. De beursregels zijn glashelder. 'U moet koersgevoelige informatie zo snel mogelijk algemeen verkrijgbaar stellen', staat prominent op de site van de AFM. 'Stuur zo snel mogelijk een persbericht.'
De AFM gaat er niet op in. 'De informatieverstrekking is de verantwoordelijkheid van het bedrijf', aldus een woordvoerder. Bovendien wil ze 'niet reageren op individuele gevallen'.
Volgens Gert Jochems van Financial Markets Conduct moet de AFM nu een afweging maken in hoeverre de woorden van Goddijn nog overeenkomen met eerdere uitlatingen van het bedrijf. 'Ze hebben eerder gezegd open te staan voor biedingen.' De schoonheidsprijs verdient het in ieder geval niet, vindt Jochems. 'Als TomTom een persbericht had uitgedaan, hadden ze alle beleggers gelijkmatig kunnen bedienen. De handel nu nog stilleggen is ook niet opportuun.'
Hoewel het onduidelijk is wat de AFM gaat doen, heeft die organisatie in het verleden al eens aangetoond niet mild te zijn wanneer het op koersgevoelige informatie aankomt. Numico kreeg in 2008 een boete van euro 96.000 wegens het voortijdig uitlekken van de overnameonderhandelingen met Danone.
Voor TomTom valt te bezien wat de repercussies zullen zijn van Goddijns uitlatingen. Maar de vraag blijft: waarom zo?