ffff schreef:
Ik reageer hier even op de escapdes van 74 jarige multimiljardair Merckle:
The Merckle investment company is seeking loans from banks.....
Ik heb afgelopen jaar zelf vaker stilgestaan bij het feit dat juist die hele grote investeerders, de echte miljardairs, blijkbaar toch ook aan het "manipuleerspelletje" deelnemen via belangen in hedgefunds, via private equity ( werkt dan uiteraard iets anders, maar komt wel op zelfde neer) en nu weer via een eigen Vermoegensverwaltungfonds dat zwaar speculeert op een daling van de VW koers en het schip ingaat.
Het idiote in mijn ogen is, dat ook die grote investeerders daarmee hun ANDERE aandelen die ook onderhevig zijn aan dezelfde hedgefunds en private equity groepen het financieren extra moeilijk maken. Die komen momenteel allemaal volledig "vast" te zitten, waarbij ze alleen nog maar ( aandelen/bedrijfsonderdelen ) kunnen verkopen om aan liquiditeit te komen
Nu volg ik Merckle al zeker 15 jaar omdat ik heel lange tijd Heidelberg Zement in portefeuille heb gehad en jaren geleden over Heidelberg Zement een lange draad in de KK.
Wat zo'n Merckle theoretisch met een wel gelukte belegging in een koersval van VW had kunnen verdienen, dat verliest hij aan de andere kant weer met bakken omdat de hele cementsector ( onderdeel bouw en daarmee zeer recessiegevoelig) nog eens extra onder druk wordt gezet. Natuurlijk moet de man dat óók beseffen, en toch speculeren ze tegen de klippen op.
Waarom dan toch?
Een MOGELIJK antwoord kan zijn dat deze echte miljardairs het blijkbaar niet zo erg vinden dat hun aandelenportefeuille in waarde vermindert, zolang ze maar een beursklimaat creëren waarin toch miljarden te verdienen zijn, zoals ongetwijfeld bij een gelukte VW belegging het geval was geweest. En in hun beleggingsoptiek redenerend: De koers van de rest komt blijkbaar wel weer goed met de tijd, zolang je gewoon maar niet je aandelenportefeuille verkoopt.
Op zich is dit alweer, het zoveelste, goede voorbeeld hoe ook de heel grote beleggers meedoen aan al dat financiële gerotzooi om door koersmanipulatie er maar beter van te worden.
Dat Merckle nu de marktomstandigheden zwaar tegen heeft waarin banken hem nauwelijks of niet kunnen bijstaan om er zich nog redelijk uit te draaien, is alleen maar goed.
Ook alweer een zoveelste verklaring voor die bizarre koersvormingen het afgelopen jaar.
Peter