mr. cohiba schreef op 16 januari 2012 22:35:
Vandaag (= morgen) hoopt mr Cohiba dat iedereen elkaar wat minder afzeikt op dit forum. Het moet wel enigszins gezellig blijven hier. De manier waarop iedereen expert aanviel omdat hij vandaag basher was ging wel eens te ver, maar expert zelf mag zijn mening ook wel eens wat genuanceerder formuleren.
Nesteldulleke, van wie ik vermoed dat ze een vrouw is, krijgt ook vaak gezeik over zich heen, terwijl ze iedereen alle successen gunt en mij (en anderen) steeds weer feliciteert na weer een juiste trade.
Hopelijk kan ze dat ook bij mijn huidige aangekochte putopties doen, maar we wachten af.
Verder geloof ik dat ING zal dalen, want de vooruitzichten zijn gewoon slecht te noemen. Dat SNS nu zegt, na bij een beleggersmeeting voor ING-aandeelhouders te zijn geweest, dat de koers omhoog kan, kunnen we met een korreltje zout nemen.
SNS heeft 1 groot doel ermee: Zoveel mogelijk vertrouwen in de financials terugbrengen bij de aandeelhouders (van de financials). Het is immers zo: Als er een positief bericht over één bank neerdaalt op de markt, schiet de hele bankensector omhoog. Dus proberen ze op alle manieren het vertrouwen terug te brengen in de markt.
Toch stemmen de berichten over het voortdurende Griekse debakel mij somber. De banken, die hun goeie gelden uitgeleend hebben aan de Griekse verslinders en al een hoop moesten afschrijven komen voor het volgende probleem te staan: Ze hebben elkaar ook nog eens geld geleend en als er dus één valt, vallen er meer. Dan krijgen we dezelfde paniek als in 2008....
Als Italië blijkt zijn schulden niet meer goed te kunnen terugbrengen of herfinancieren, alhoewel de Italianen het heel wat voortvarender aanpakken dan de Grieken, is het hek totaal van de dam. De schulden van de Italianen zijn voor een zeer groot deel gefinancierd door buitenlandse (vooral Franse en Duitse) banken en dan is 1+1=2....
Bovendien is het zo, dat de economie van de Italianen zal dalen als gevolg van het gebrek aan uitgaven van de Italiaanse overheid. De uitkeringen en de salarissen gaan omlaag, de infrastructurele werken en andere grote overheidsprojecten wordt een halt toe geroepen. Dit zal de totale economie van het land geen vooruitgang brengen en tevens zal dit dan weer, door verminderde belastinginkomsten, een probleem geven bij het aflossen van de (buitenlandse) schulden.
Dat Spanje de nieuwe uitgeschreven lening van vorige week overtekend kreeg, leek een meevaller, maar schijnt voor een groot deel gefinancierd te zijn door Spaanse banken, die er een groot belang bij hadden dat de Spaanse staat niet verder in de ellende zou komen. Als de staat valt namelijk, vallen zij ook.
Maar niet te somber, eerst maar even afwachten of de Amerikanen hun kredietplafond verhogen of er helemaal uit gooien, dus zonder plafond verder willen, om de zon boven hun hoofd te zien schijnen. Dit is de manier voor hen om zorgeloos hun schulden verder uit te bouwen. Maar nu het, naar het schijnt, met de Chinezen wat minder gaat, toch een belangrijke financier van die schulden en tevens belangrijke stuurder van de dollarkoers, is het maar afwachten of de Amerikaanse economie wel het hoofd boven water kan houden. We wachten af.
Na al dat Quantative Easing ( kortgezecht, het continu printen van dollars om de economie te stimuleren) van de Amerikanen zou de dollar wel eens verschikkelijk kunnen dalen, als de Chinezen stoppen met het opkopen van de dollars om hun eigen producten te kunnen slijten in de VS.
Verder wil ik nu even niet gaan, een nog somberder beeld wil ik niet scheppen, maar dat het zeker met de financials zorgelijke tijden gaan worden, lijkt me duidelijk.
Toch nog één ding, die last uit het verleden, die staatsschuld van ING is nog niet afgelost en wordt pas (op zijn vroegst) in 2013 (gedeeltelijk) terugbetaald. Dit komt de dividenduitkeringen voor 2013 niet ten goede! Eigenlijk is er geen enkele reden te bedenken dat het aandeel van ING naar de 8 of 10 euro zal gaan voor 2014.....
Gr mr Cohiba