Beurs.nl monitor iconMarkt Monitor
  • AEX -27,44 796,45 -3,33%
  • DE40 0,00 20.280,26 0,00%
  • US500^ +27,65 5.005,50 +0,56%
  • US30^ +156,60 37.768,00 +0,42%
  • EUR/USD +0,01 1,1026 +0,61%
  • WTI -1,24 57,33 -2,12%
  • Gold spot +103,30 3.087,40 +3,46%

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.674 Posts
Pagina: «« 1 ... 279 280 281 282 283 284 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 1 april 2025 17:59
    AEX hoger gesloten in aanloop naar Liberation Day
    01-apr-2025 17:52

    Beleggers nerveus over aankondiging importheffingen.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten, terwijl beleggers zich schrap zetten voor de importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump woensdag presenteert.

    De AEX sloot 0,7 procent hoger op 905,24 punten.

    "Bij gebrek aan belangrijke bedrijfsresultaten, drijft het Witte Huis momenteel de markten", zei analist Matt Britzman van Hargreaves Lansdown.

    Beleggers hopen volgens Britzman dat de Amerikaanse president Trump woensdag op 'Liberation Day' duidelijkheid zal verschaffen over de geplande importheffingen, "maar dat kan wensdenken zijn", volgens de analist.

    Volgens de Washington Post mikt het Witte Huis op importheffingen van circa 20 procent. Ondertussen zou de Europese Unie overwegen of ze een van de meest lucratieve Amerikaanse exportproducten moet aanpakken: namelijk de techsector met giganten als Apple, Google, Meta en ook het Starlink-netwerk van Elon Musk.

    Europese ambtenaren hebben, grotendeels achter gesloten deuren, wekenlang gedebatteerd over de vraag of het verstandig was om deze digitale diensten aan te pakken met importheffingen en andere maatregelen, volgens The Washington Post.

    De markt kreeg dinsdag ook een reeks inkoopmanagersindices voor de industrie te verwerken.

    De krimp in de industrie van de eurozone is in maart wat afgenomen, maar wel iets minder dan verwacht. De inkoopmanagersindex steeg van 47,6 naar 48,6, terwijl de markt rekende op een stijging tot 48,7.

    "Het ziet er goed uit. De PMI is voor de derde maand op rij gestegen en de outputindex is zelfs de drempel voor groei gepasseerd", zei econoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank in een toelichting.

    Verder werd bekend dat de inflatie in de eurozone in maart licht is afgekoeld van 2,3 procent op jaarbasis in februari naar 2,2 procent in maart. De kerninflatie kwam afgelopen maand uit op 2,4 procent, tegenover 2,6 procent in februari.

    Deze daling geeft volgens econoom Bert Colijn van ING een 'dovish' signaal af richting de ECB. "De onzekerheid over de vooruitzichten voor de korte termijn blijven voor de inflatie erg hoog. Amerikaanse importheffingen kunnen leiden tot deflatoire druk in de eurozone, omdat ze de export en dus de groei drukken", zei hij.

    Uit Azië kwam het nieuws dat de Chinese industrie in maart harder is gegroeid, terwijl in Japan de krimp in de industrie versnelde. In de VS was er volgens S&P Global nog wel een beperkte groei van de industrie, maar volgens ISM kromp de industrie weer licht.

    Verder bleek in VS het aantal vacatures licht gedaald. Vrijdag staat het banenrapport op het menu.

    De euro/dollar handelde op 1,0809, terwijl de olieprijzen licht stegen.

    Veilige havens waren in trek. Zo daalden de Amerikaanse en Europese obligatierentes, terwijl de goudprijs de recordstanden verder aanscherpte.

    Stijgers en dalers

    In de AEX werd de lijst aangevoerd door Besi met een koerswinst van 2,8 procent, gevolgd door ArcelorMittal dat 2,3 procent kon bijschrijven, mogelijk geïnspireerd door de groeiversnelling in China.

    Heineken had het lastiger vandaag en verloor 1,1 procent.

    In de AMX ging Aperam aan kop met een winst van 2,5 procent en kon Inpost 1,6 procent bijschrijven op 13,72 euro. Barclays verlaagde het koersdoel voor InPost van 21,50 naar 20,00 euro, maar handhaafde wel het Overwogen advies.

    Basic-Fit verloor 0,3 procent nadat Berenberg het koersdoel voor de fitnessketen verlaagde van 26,00 naar 21,00 euro met een ongewijzigd Houden advies.

    Aalberts en TKH verloren 0,6 en 0,7 procent.

    In de AScX was de dagwinst voor Theon dat 6,5 procent kon bijschrijven. Accsys won 6,0 procent nadat Deutsche Bank het koersdoel verhoogde van 0,70 naar 0,80 Britse pond met handhaving van het koopadvies.

    TomTom en Pharming verloren 4,1 en 3,9 procent.

    Onward Medical verloor 4,2 procent. Het medtechbedrijf heeft het verlies in 2024 min of meer stabiel weten te houden, terwijl de kaspositie flink verbeterde dankzij verschillende kapitaalverhogingen gedurende het jaar.

    Tussenstanden Wall Street

    Tijdens het slot van de Amsterdamse beurs was Wall Street groengekleurd en noteerde de toonaangevende S&P 500 ongeveer 0,4 procent hoger.

    Door: ABM Financial News.
  2. forum rang 10 voda 1 april 2025 19:03
    Europese beurzen sluiten beweeglijke dag hoger af
    01-apr-2025 18:55

    In afwachting van Trumps grote importheffingendag.

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten na meevallende macrocijfers, in nerveuze afwachting van woensdag, de grote dag voor het nieuwe Amerikaanse handelsbeleid.

    De brede STOXX Europe 600 index steeg na een dag waarin de winsten op en neer golfden, met 1,1 procent tot 539,64 punten. De Duitse DAX won 1,7 procent tot 22.539,98 punten en de Franse CAC 40 eindigde 1,1 procent hoger op 7.876,36 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent hoger op 8.634,80 punten.

    "De heffingen kunnen een positieve of negatieve verrassing zijn", blikte beleggingsstrateeg Frank Vranken van Edmond de Rotschild vooruit.

    Het Witte Huis zou inzetten op importheffingen rond 20 procent, volgens The Washington Post. De afgelopen tijd werd veelal een percentage van 25 procent genoemd. De tarieven zijn wederkerig en gelden niet voor alle landen, suggereerde Trump maandag nog.

    Europa is in ieder geval klaar voor de Amerikaanse importheffingen, zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie dinsdag in het Europese Parlement in Brussel.

    Er waren intussen veel economische cijfers om de aandacht af te leiden. De inkoopmanagersindices voor de industrie wezen op meer groei in China in maart, en sterkere krimp in Japan. In de eurozone nam de krimp af, voor de derde maand op rij. "Het ziet er goed uit", zei econoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank, wijzend op stijgende productievolumes.

    In de Verenigde Staten koelde de industrie af, volgens S&P, of kromp deze zelfs, volgens ISM, die hun cijfers vrijwel gelijktijdig publiceerden.

    Verder koelde inflatie in de eurozone in maart af van 2,3 procent naar 2,2 procent in maart. Econoom Bert Colijn van ING zag hierin een 'dovish' signaal voor de ECB. Hij denkt dat de Amerikaanse importheffingen ook kunnen leiden tot prijsdalingen in de eurozone "omdat ze de export en dus de groei drukken", zei hij.

    De werkloosheid in de eurozone daalde in februari van 6,2 naar 6,1 procent.

    De olieprijs bewoog weinig na de recente stijging. Brentolie kostte 74,69 dollar per vat.

    Veilige havens waren in trek. Zo daalden de Amerikaanse en Europese obligatierentes, terwijl de goudprijs de recordstanden verder aanscherpte.

    De euro/dollar noteerde weinig veranderd op 1,0810.

    Bedrijfsnieuws

    In Frankfurt sloot defensiereus Rheinmetall 2,6 procent hoger. De CEO die interesse toonde in de overname van een fabriek van Volkswagen, bezocht die fabriek dinsdag.

    Commerzbank won 7,4 procent. De bank wordt mogelijk overgenomen door de Italiaanse rivaal UniCredit. BNP Paribas en Banco Santander sloten 2 procent hoger.

    Europese verzekeraars zullen langzamer consolideren dan de bankensector, verwacht topman Giulio Terzariol van Generali. Generali won 1,3 procent.

    Ook in Frankrijk was het sentiment opperbest. Staalreus ArcelorMittal sloot 2,2 procent hoger. Vliegtuigbouwer Airbus won 3,2 procent. L'Oréal eindigde 3 procent hoger.

    In Amsterdam bleef defensie-aandeel Theon International terrein winnen met een plus van 6,5 procent. Het aandeel zit sterk in de lift en steeg dit jaar al 92 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse beurzen stegen rond het slot van de Europese beurzen. De S&P 500 index noteerde 0,4 procent in het groen.

    Door: ABM Financial News.
  3. forum rang 10 voda 2 april 2025 18:19
    AEX lichtrood wachtend op Trump-show in de rozentuin
    02-apr-2025 17:52

    Twijfels over duidelijkheid over importheffingen.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten, in afwachting van nieuwe importheffingen vanuit de VS.

    De AEX daalde met 0,4 procent naar 901,52 punten.

    Volgens marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital speelden de nieuwe Amerikaanse importheffingen vandaag de hoofdrol.

    Wat Trump woensdagavond precies zal aankondigen, blijft onduidelijk. Volgens The Washington Post mikt het Witte Huis op importheffingen rond 20 procent voor de meeste producten die worden geïmporteerd naar de Verenigde Staten.

    Een woordvoerder van het Witte Huis liet dinsdag weten dat de nieuwe heffingen hoogstwaarschijnlijk per direct ingaan.

    "Het kan echt alle kanten op gaan", zei Joost van Leenders van Kempen Capital Management tegen ABM Financial News.

    Als de heffingen meevallen, zou dat beleggers de gewenste duidelijkheid kunnen geven, maar als ze juist hoger dan verwacht uitvallen, dan heerst op de beurs volgens Van Leenders nog wel het optimisme dat ze onderhandelbaar zullen blijken te zijn. "Maar dat neemt niet weg dat er nog wel een flinke negatieve reactie kan zijn."

    Beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve en Lemberger zei dat iedereen nog in het duister tast, zelfs Trumps eigen ministers, en kon daarom geen zinnig commentaar geven. "Maar we kunnen wel alvast het liedje 'I never promised you a Rose Garden', draaien", opperde hij. De president doet de aankondiging vanavond in de rozentuin van het Witte Huis.

    Het muntpaar euro/dollar zat in de lift en steeg naar 1,0860. Olie werd iets duurder.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdfondsen waren er weinig sterke stijgers. IMCD eindigde bovenaan met een plus van 1,8 procent. AkzoNobel volgde met een winst van 0,5 procent, net als Heineken, dat een koopadvies kreeg van Berenberg.

    Philips leverde 2,5 procent in. De maker van medische apparatuur reageerde mogelijk op de koersdalingen van farmaciebedrijven, waar de hoop dat zij van de heffingen vrijgesteld worden, zou vervliegen.

    Volgens beursexperts is Philips, net als Besi en ArcelorMittal een aandeel om te mijden in april.

    Klik hier voor: vertrouwen beursexperts daalt en Besi minst geliefd

    In de Midkap verloor Aperam 1,9 procent en Heijmans 1,7 procent.

    Vopak en SBM Offshore sloten ruim een procent hoger en InPost steeg 2,0 procent.

    De fabrikant van funderingen voor offshore-windmolens Sif blonk uit in de AScX met een plus van 5,4 procent.

    Defensiebedrijf Theon, de laatste tijd sterk in de lift, deed een forse stap terug en sloot 7,5 procent lager.

    Avantium was evenwel de grote verliezer met een daling van bijna 18 procent. Het bioplasticbedrijf kondigde een kapitaalverhoging aan van 40 miljoen euro, nog voor de zomer, om zeker te zijn dat er voldoende kapitaal is voor de commerciële uitrol van zijn product FDCA/PEF en de licentiestrategie.

    Door: ABM Financial News.
  4. forum rang 10 voda 2 april 2025 19:15
    Handelsspanningen trekken Europese beurzen onderuit
    02-apr-2025 18:34

    Markt in afwachting persconferentie Trump.

    (ABM FN) De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, waarbij alle ogen zijn gericht op Washington, waar de Amerikaanse president Trump later vandaag zijn handelsplannen uiteen zal zetten.

    De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,5 procent tot 536,92 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,7 procent op 22.390,84 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,2 procent op 7.858,83 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent lager op 8.608,48 punten.

    ING wees erop dat de VS misschien zal kiezen voor een vast handelstarief, in plaats van landspecifieke tarieven, die als iets milder kunnen worden gezien.

    "De reactie van de markt op 'Liberation Day' zal afhangen van de omvang van de tarieven, geografische/sectorale spreiding en openheid over de onderhandelingen", aldus de economen van de bank.

    Brent-olie werd woensdag iets goedkoper op 74,43 dollar per vat. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gestegen met 6,2 miljoen vaten.

    De euro/dollar noteerde op 1,0858. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0802 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0815 op de borden.

    Bedrijfsnieuws

    De farmaciesector stond onder druk, met de laagste stand voor de zorg-index van de Stoxx 60 sinds december, nu de hoop afneemt dat deze sector een vrijstelling krijgt van de heffingen. Dinsdagavond verloren ook Amerikaanse farmaciebedrijven terrein.

    Het Duitse Bayer verloor 4,0 procent en het Franse Sanofi verloor 1,6 procent. Roche leverde 1,9 procent in.

    Banken verloren terrein. Société Générale daalde 1,7 procent en BNP Paribas verloor 0,9 procent.

    Stijgers waren er ook. Kledingverkoper Zalando steeg 3,7 procent in Frankfurt, terwijl fabrikant van luxeartikelen Kering en Pernod Ricard respectievelijk 0,3 en 1,6 procent hoger noteerden.

    Defensiebedrijf Rheinmetall leverde 4,2 procent in en ook Airbus verloor 3,2 procent. Deze aandelen stegen recent juist sterk.

    ArcelorMittal daalde 1,5 procent. De staalreus rondde zijn aandeleninkoopprogramma af. In twee jaar tijd werden 85 miljoen aandelen ingekocht.

    Bierbrouwers AB Inbev en Heineken stegen ook licht na een koopadvies van Berenberg. AB Inbev won 0,2 procent, terwijl Heineken 0,1 procent hoger noteerde.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 5.632,32 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

    Door: ABM Financial News.
  5. forum rang 10 voda 3 april 2025 17:54
    AEX diep in het rood door importheffingen Trump
    03-apr-2025 17:49

    'Liberation Day' schokt financiële wereld.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag hard gedaald, nadat de Amerikaanse president Donald Trump woensdagavond draconische importheffingen aankondigde voor goederen uit landen die een handelsoverschot hebben met de VS.

    De AEX sloot 2,7 procent lager op 877,42 punten.

    De Amerikaanse beurzen reageerden nog negatiever. De olieprijs daalde zelfs met 7 tot 8 procent, terwijl de euro/dollar een zeldzame sprong omhoog maakte van 2 procent.

    "Het is echt een slachting op de beurs", zei beleggingsstrateeg Wim Zwaneveld van Stroeve en Lemberger. "Het houdt ook niet op. De stemming lijkt: nu alles verkopen, dan komen we terug als het rustiger is. Eerst schieten, dan vragen stellen." Hij wees op koersdalingen van 8 procent voor Apple in Amerika, 10 procent voor Adidas in Frankfurt, en 12 procent voor Micron en 9 procent voor FedEx.

    Zwanenburg zegt zelf meestal wat rustiger te reageren, maar maakte duidelijk dat er grote verliezen worden geleden op de beurs donderdag, ook door hemzelf. "Trump wil echt de productie weer van China naar Amerika halen, maar de logica is helemaal zoek; het gaat allemaal heel dom en met een enorme ruwheid."

    Trump kondigde woensdagavond een grote handelsoorlog aan, met invoerrechten van minstens 10 procent voor alle handelspartners, vatte investment manager Simon Wiersma van ING samen, en veel hogere heffingen dan waar beleggers op rekenden. Voor de Europese Unie zal een tarief gaan gelden van 20 procent en voor China zelfs van minimaal 54 procent. Het gemiddeld zal rond 20 procent liggen of misschien nog wel iets hoger, aldus ING.

    Wel is er ruimte voor onderhandeling, zei Trump. "We denken dat de heffingen uiteindelijk zullen worden verlaagd", stelden analisten van UBS. Maar als dat aan het einde van dit jaar gebeurt, blijft de klap zeker voelbaar. De kans op een economische recessie zou dan ook aanzienlijk zijn toegenomen.

    Er was ook economisch nieuws, maar dat werd volledig overschaduwd door Trumps 'Liberation Day'. De Europese dienstensector deed het in maart iets beter, maar blijft rond de grens van krimp cirkelen, stelde hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. De Duits dienstensector gaat wel binnenkort profiteren van extra overheidsbestedingen, denkt hij, maar dat zal niet in de hele eurozone het geval zijn.

    Wall Street veerde even op nadat S&P Global een sterk herstel van de Amerikaanse dienstensector meldde, maar zakte weer terug toen ISM een tegenovergesteld beeld schetste met een snel afkoelende dienstensector.

    De olieprijs kelderde met 7,1 procent voor een vat Brent tot 69,59 dollar per vat, terwijl WTI 8 procent goedkoper werd.

    Vrees voor minder vraag door minder handel in een sterk afzwakkende wereldeconomie zorgde voor de daling. Die werd nog versterkt doordat oliekartel OPEC aankondigde dat de productie van olie sneller wordt opgevoerd.

    Stijgers en dalers

    Verzekeraar Aegon was een opvallende daler met 7,5 procent. Aegon heeft het merendeel van zijn activiteiten in de Verenigde Staten, waar de financiële markten nu in rep en roer zijn. Adyen leverde 8,1 procent in.

    Behalve Aegon en Adyen deden ook halfgeleideraandeelen Besi, ASML en ASMI het slecht met koersdalingen van 6 tot 8 procent.

    Winst was voor het defensieve KPN, dat 2,8 procent hoger sloot. Unilever en Ahold Delhaize stegen met 2,3 en 1,7 procent.

    DSM-Firmenich rondde de uitbreiding van zijn belang in het Chinese Andre Pectin van 75,0 naar 90,5 procent af en het aandeel sloot licht lager.

    In de Midkap daalde staalbedrijf Aperam bijna 10 procent na een een voorlopige update voor het lopende kwartaal, terwijl ook staalreus ArcelorMittal 6,7 procent inleverde in de AEX.

    De verliezen waren breed gedragen. Ook bijvoorbeeld Aalberts, Signify, SBM en CVC Capital verloren stevig. Logistiek vastgoedbedrijf CTP won 3,5 procent. Ook elders in Europa deden vastgoedaandelen het goed.

    Bij de smallcaps won Theon 4,1 procent. Het Duitse Rheinmetall presteerde ook goed.

    Sif kreeg een koopadvies van Van Lanschot Kempen nadat het aandeel slecht presteerde na een outlookverlaging. Het aandeel sloot 1,3 procent hoger.

    Bioplasticbedrijf Avantium kelderde opnieuw, nu met meer dan 15 procent. Accsys, Alfen en Havas verloren 5 procent of meer.

    Flitshandelaar Flow Traders, gebaat bij volatiele beurzen, sloot 2,5 procent in het groen.

    Tussenstand Wall Street

    De Amerikaanse beurzen daalden nog harden dan de Europese. De S&P500 index verloor 3,9 procent en de Nasdaq verloor 4,4 procent.

    Door: ABM Financial News.
  6. forum rang 10 voda 3 april 2025 18:53
    Vastgoed lichtpuntje op donkerrode beursdag Europa
    03-apr-2025 18:43

    Retailers, banken en tech in het rood.

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag fors lager geëindigd in reactie op de handelsoorlog die is losgebarsten na de omvangrijke importheffingen die de Verenigde Staten woensdagavond hebben aangekondigd.

    De Stoxx Europe 600 index daalde 2,6 procent tot 523,12 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 3,0 procent op 21.717,39 punten. De Franse CAC 40 leverde 3,3 procent in bij een stand van 7.598,98 punten. De Britse FTSE sloot 1,6 procent lager op 8.474,74 punten.

    "Deze importheffingen, die meer dan 1,3 biljoen dollar aan handel treffen, hebben de angst aangewakkerd voor een verdere vertraging van de groei van de wereldeconomie, waardoor beleggers een defensieve houding aannemen", aldus marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets.

    De Amerikaanse president Donald Trump kondigde woensdagavond in de rozentuin van het Witte Huis een reeks aan mondiale importheffingen aan. Producten uit de Europese Unie worden belast met 20 procent extra en goederen uit China zelfs met in totaal 54 procent. Veel andere landen ontspringen de dans ook niet.

    Eerder had Trump al een importtarief van 25 procent op buitenlandse auto's aangekondigd en die werd woensdag bekrachtigd.

    President Ursula von der Leyen van de Europese Commissie noemde de stap donderdag "een grote klap voor de wereldeconomie" en zei dat het Europese blok klaarstaat om te reageren.

    De tarieven die Trump wil gaan hanteren, lijken te zijn gebaseerd op de grootte van het handelstekort dat de Verenigde Staten met het betreffende land hebben. Daarom hebben bijvoorbeeld China, maar ook de EU, relatief hoge tarieven, terwijl de Britten juist een veel lagere heffing tegemoet kunnen zien, van 10 procent.

    Volgens Barclays kan Europa een recessie tegemoet zien en ING verlaagde zijn verwachtingen voor de economische groei in de eurozone van 0,7 tot 0,6 procent voor dit jaar, en tot 1,0 procent in 2026, waar eerder nog op 1,4 procent groei werd gerekend.

    Volgens Pepperstone maken de hoge invoerrechten het moeilijker voor centrale banken om de rente te verlagen, maar Capital Economics denkt dat centrale banken juist de rente kunnen verlagen om de economische groei te steunen.

    De Europese Centrale Bank liet donderdag in de notulen van het laatste rentebesluit duidelijk doorschemeren dat er nog veel onzekerheid is rond de importheffingen en de impact op het rentepad van de centrale bank.

    Op macro-economisch vlak stonden donderdag inkoopcijfers voor de mondiale dienstensector op de rol, hoewel die data maar weinig aandacht kregen te midden van alle nieuwskoppen over de handelsoorlog.

    De dienstensector in de eurozone groeide in maart sneller, maar volgens econoom Cyrus de la Rubia kun je nauwelijks spreken van groei omdat de index rond rond de 50 blijft hangen.

    De Duitse dienstensector zal volgens De la Rubia vermoedelijk snel gaan profiteren van de grootschalige infrastructuurplannen, maar voor de eurozone als geheel, "kan de dienstensector weleens een lastige periode tegemoet gaan", waarschuwde hij.

    De WTI-olieprijs daalde hard, met 7,1 procent tot 66,65 dollar, ook nadat OPEC+ aankondigde de productie in mei sneller op te willen voeren. Brentolie kostte 69,98 dollar per vat en was daarmee 6,6 procent goedkoper dan woensdag.

    De euro/dollar noteerde rond het Europese slot 1,8 procent hoger op 1,1078, nadat de koers eerder zelfs even boven 1,12 steeg. Volgens ING zijn de zorgen dat de consumptie sterk zal worden geraakt door prijsstijgingen groter voor de VS dan voor Europa, en wijken beleggers daarom uit van de dollar naar de euro. Toch gelooft ING niet dat Europa de grootste problemen al achter de rug heeft.

    Ook de Canadese dollar, het Britse pond en de Zwitserse frank waren donderdag populaire vluchthavens.

    Stijgers en dalers

    Vastgoedaandelen behoorden donderdag tot de sterkste stijgers in Europa en wisten daarmee te ontsnappen aan de algemene malaise. Vonovia won 7,4 procent in Frankfurt. De Brusselse Bel20, met vastgoedcomponenten als Aedifica en Cofinimmo, wist daardoor de schade meer te beperken dan omringende beurzen, met een min van 1,1 procent.

    Aandelen van defensiebedrijven deden vandaag ook goede zaken. Rheinmetall won 4,3 procent en Thales eindigde 2,5 procent in de plus.

    Europese banken gingen donderdag hard onderuit, vanwege de zorgen over de economische impact van de handelstarieven. Deutsche Bank leverde 6,9 procent in en Commerzbank daalde met 4,7 procent. BNP Paribas verloor 5,2 procent, Société Générale daalde met 5,3 procent, ING leverde 5,2 procent in en Barclays ging zelfs 8,7 procent lager.

    Olieaandelen verloren ook terrein omdat er wordt gevreesd voor een terugval van de mondiale economische groei. BP daalde met 7,5 procent, Shell en TotalEnergies daalden circa 5 procent. Ook staalbedrijf ArcelorMittal was een sterke daler, met een min van 6,7 procent.

    Ook Adidas was een opvallende daler met bijna 12 procent in de DAX. De VS hebben een heffing van 46 procent op producten uit Vietnam afgekondigd. Dat is het land waar Adidas zijn schoenen maakt. Puma leverde ruim 11 procent in.

    Luxefabrikanten zullen hun marges onder druk voelen staan door de heffingen, verwachten analisten, vooral als ze veel exporteren naar Amerika. Zonnebrillenreus EssilorLuxottica sloot in Parijs 7,2 procent lager. Prada en Richemont verloren 6,8 en 6,3 procent. Verder stonden ook LVMH en Kering onder druk.

    De heffingen van Trump zijn ook een enorme last voor de autofabrikanten, stelde de Duitse brancheorganisatie VDA. Volkswagen verloor donderdag 3,9 procent op de Duitse beurs en Stellantis leverde in Frankrijk 8,1 procent in.

    Ook de handel in sterke drank is erg kwetsbaar voor deze heffingen, stelde handelsorganisatie SpiritsEurope, omdat de sector "sterk geïntegreerd is" aan weerszijden van de Atlantische Oceaan. Pernod Ricard sloot 3,8 procent lager en Remy Cointreau daalde met 3,6 procent.

    Halfgeleideraandelen stonden ook onder druk, met verliezen van circa 6 tot 8 procent voor ASMI, ASML en Besi in Amsterdam. Infineon leverde in Frankfurt 8 procent in en STMicroelectronics daalde met 8,4 procent in Parijs.

    Wall Street

    De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot 4,5 procent in het rood.

    Door: ABM Financial News.
  7. forum rang 10 voda 4 april 2025 17:57
    AEX na nieuwe koersdreun onder 850 punten
    04-apr-2025 17:55

    Damrak kleurt dieprood.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag nog veel dieper in het rood gesloten dan donderdag, toen er al bijna 3 procent van de koers afging.

    Vrijdag eindigde de Amsterdamse hoofdgraadmeter 4,1 procent lager op 841,29 punten. Daarmee kwam het weekverlies op ruim 7 procent.

    Het sentiment verslechterde nadat Beijing liet weten een importheffing van 34 procent te zetten op alle producten uit de VS.

    Een reactie van de Amerikaanse president Donald Trump bleef niet uit. "China maakt de verkeerde keuze, ze raakten in paniek. Het enige dat ze zich niet kunnen veroorloven", schreef de president op Truth Social.

    Dat het verlies vandaag nog groter was dan gisteren, noemde vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Group "een uitkotsmoment", en dat zou een signaal kunnen zijn dat er een bodem wordt gevormd. En mogelijk wijst de VIX daar ook op. "Maar het is nog niet heel breed gedragen."

    "Misschien komt van het weekend het besef, als mensen in de krant lezen op welke niveaus bepaalde aandelen staan, dat er weer wat voorzichtige koopjesjagers in de markt komen", blikte Smit vooruit. Maar de volatiliteit, die is nog niet voorbij, waarschuwde hij.

    Door deze koersdalingen zijn aandelen inderdaad goedkoper geworden, erkende analist Corné van Zeijl van Cardano. "Maar goedkoop zijn ze nog niet."

    Klik hier voor: aandelen goedkoper, maar nog niet goedkoop

    Vrijdagmiddag stond nog het Amerikaanse banenrapport op de agenda. Doorgaans is dit een cijfer waarop de hele markt gespitst is, maar vandaag kon een meevallende banengroei geen potten breken.

    Er kwamen in maart 228.000 banen bij, veel meer dan analisten hadden voorzien. Daar stond wel tegenover dat de groeicijfers voor de voorgaande maanden naar beneden werden bijgesteld en dat de werkloosheid in maart licht opliep.

    De euro/dollar zakte vrijdag onder de 1,10, maar noteerde op weekbasis anderhalf procent hoger. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde naar 3,951 procent.

    WTI-olie werd nog eens 9 procent goedkoper. Donderdag klapten de olieprijzen ook al omlaag, na de aankondiging van de Amerikaanse importheffingen en de plannen van OPEC en zijn bondgenoten om de productie sneller op te voeren. Een vat Brent olie daalde vrijdag met 8 procent naar het laagste niveau in maanden op 64,60 dollar.

    Stijgers en dalers

    Alle aandelen in de AEX sloten vrijdag lager. Heineken daalde 0,7 procent en was daarmee een van de kleinste dalers. Barclays verlaagde het koersdoel voor de Amsterdamse brouwer, maar herhaalde wel het koopadvies. Wolters Kluwer daalde met 0,4 procent en Besi en DSM verloren 1,2 en 1,5 procent.

    Aan de onderkant waren vooral financials te vinden. ABN AMRO en ING daalden met 6,9 en 7,6 procent. RBC zette ABN vandaag nog op de kooplijst, maar dat bleek onvoldoende om het aandeel voor een daling te behoeden.

    De grootste daler in de AEX was ArcelorMittal met 8,5 procent. Shell daalde ook 7,5 procent.

    In de AMX waren er ook geen stijgers. SBM Offshore en Aperam verloren bijna 8 procent, Heijmans daalde met 8,6 procent en CVC werd meer dan 10 procent goedkoper.

    Bij de small caps waren er wel twee stijgers. Flow Traders won 2,0 procent. De flitshandelaar is gebaat bij volatiliteit, en die was er de afgelopen dagen. B&S Group won 49,4 procent en sloot af op 5,85 euro. Sarabel van grootaandeelhouder Willem Blijdorp bracht vanochtend een overnamebod uit van 6,15 euro per aandeel.

    Fastned daalde met 6,6 procent, terwijl Alfen en ForFarmers 7,3 procent inleverden. Theon, dit jaar de beurslieveling in Amsterdam, leverde 9,2 procent in.

    Wall Street

    In New York noteerden de beurzen ook weer stevige verliezen. De S&P 500 index daalde 3,8 procent en de Nasdaq verloor 4,1 procent.

    Door: ABM Financial News.
  8. forum rang 10 voda 4 april 2025 18:38
    Europa opnieuw onderuit vanwege escalerende handelsspanningen
    04-apr-2025 18:35

    China komt met vergeldingstarief.

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag opnieuw fors lager gesloten, vanwege de verder escalerende handelsoorlog, nadat China vrijdag een vergeldingstarief van 34 procent aankondigde op Amerikaanse importen.

    De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde met 5,1 procent op 496,33 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 5,0 procent op 20.641,72 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 4,3 procent op 7.274,95 punten. De Britse FTSE 100 sloot 5,0 procent lager op 8.054,98 punten.

    Het Chinese vergeldingstarief op alle geïmporteerde goederen uit de VS is vanaf 10 april van kracht.

    Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank is het niet zo gek dat China en Europa met flinke tegenmaatregelen komen of dreigen, immers "deze beide economische grootmachten hebben wat meer vet op de botten en kunnen daardoor met een wat gestrekter been de wedstrijd in".

    Vanmiddag was er aandacht voor het Amerikaans banenrapport. Uit de data van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat de werkgelegenheid in de VS in maart is toegenomen met 228.000 banen, terwijl de markt rekende op een stijging met 140.000 banen. De banengroei in februari werd naar beneden bijgesteld naar +117.000, terwijl eerder een groei van 151.000 banen werd gerapporteerd. Het werkloosheidspercentage steeg van 4,1 procent naar 4,2 procent. Het gemiddeld uurloon steeg op jaarbasis met 3,84 procent tot 36 dollar per uur.

    "Met 228.000 banen heeft de VS in maart meer banen gecreëerd dan verwacht. Maar we bevinden ons nu in een compleet nieuwe omgeving, die aanvoelt als een veel donkerdere plek. Nu consumenten en bedrijven steeds angstiger worden, verslechteren de vooruitzichten voor de arbeidsmarkt", zei econoom James Knightley van ING.

    Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat de Duitse fabrieksorders in februari op hetzelfde niveau lagen als in januari. Op jaarbasis daalden de orders met 0,2 procent.

    De Franse industriële productie is in februari op maandbasis gestegen met 0,7 procent, terwijl deze op jaarbasis daalde met 1,0 procent.

    Brentolie werd vrijdag 6,4 procent goedkoper op 65,70 dollar per vat.

    De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,0993. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0802 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1051 op de borden.

    Bedrijfsnieuws

    Financiële waarden waren vrijdag de gebeten hond. Deutsche Bank verloor 9,8 procent in Frankfurt en Commerzbank leverde 5,4 procent in. Société Générale leverde in Parijs 10,5 procent in en BNP Paribas daalde met 6,8 procent. Ook Europese verzekeraars hadden het lastig.

    Verder stonden autobouwers opnieuw onder druk. Daimler Truck daalde met 3,4 procent, Mercedes-Benz verloor 5,2 procent en Renault en Stellantis leverden respectievelijk 2,8 en 6,2 procent in.

    In Frankfurt was Symrise één van de weinige stijgers met een winst van 0,6 procent. Adidas won 0,5 procent. Op Wall Street ging sectorgenoot Nike ruim 5 procent hoger, nadat Trump meldde een goed gesprek te hebben gehad met Vietnam, waar dit soort bedrijven veel van hun producten maken.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 3,9 procent lager op 5.187,200 punten. De Dow Jones index daalde 3,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 3,7 procent in het rood.

    Door: ABM Financial News.
  9. forum rang 10 voda 5 april 2025 12:47
    Damrak in de ban van de handelsoorlog
    op zaterdag 5 april 2025
    Views: 975

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week hard gedaald. Op een slotstand van 841,29 punten vrijdag verloor de AEX 7,3 procent op weekbasis. Een week eerder was de slotstand 907,46 punten.

    De beursweek stond vooral in het teken van Liberation Day, de dag waarop de Amerikaanse president Donald Trump een reeks aan importheffingen aankondigde en waarmee hij een mondiale handelsoorlog ontketende.

    Trump verklaarde de "handelsoorlog" aan de hele wereld, met de aankondiging van een minimaal heffingspercentage van 10 procent voor alle handelspartners, merkte investment manager Simon Wiersma van ING op.

    Voor de Europese Unie zal een tarief gaan gelden van 20 procent en voor China zelfs van minimaal 54 procent. China sloeg vrijdag terug met een tegenheffing van 34 procent op Amerikaanse producten.

    "China speelt het spel verkeerd", zei Trump vrijdag in een reactie, waarin hij ook stelde dat Beijing in paniek is. Verder benadrukte de president dat hij zijn beleid niet zal veranderen.

    President Ursula von der Leyen van de Europese Commissie noemde de importheffingen van Trump afgelopen week "een grote klap voor de wereldeconomie" en zei dat het Europese blok klaarstaat om te reageren.

    Met de aangekondigde tarieven gaat het gemiddelde heffingsniveau in de VS richting de 20 procent of misschien nog wel iets hoger, aldus ING. Dat is volgens Wiersma veel hoger dan waar economen en beleggers op hadden gerekend of gehoopt en het hoogste niveau in honderd jaar.

    "Dit is niet goed voor de groeivooruitzichten van de VS en daarmee de wereld", volgens de expert van ING. De kans op een recessie in de VS zal volgens hem toenemen. "Het lijkt erop dat de regering Trump de pijn op de korte termijn voor lief neemt en zich vastklampt aan de betere vooruitzichten op de langere termijn. Of die geweldige verwachtingen van Trump ook uit zullen komen, is de grote vraag."

    Volgens Barclays kan Europa een recessie tegemoet zien en ING verlaagde zijn verwachtingen voor de economische groei in de eurozone van 0,7 tot 0,6 procent voor dit jaar, en tot 1,0 procent in 2026, waar eerder nog op 1,4 procent groei werd gerekend.

    JPMorgan Chase schat de kans op een recessie in de VS nu in op 60 procent.

    Volgens Pepperstone maken de hoge invoerrechten het moeilijker voor centrale banken om de rente te verlagen, maar Capital Economics denkt dat centrale banken juist de rente kunnen verlagen om de economische groei te steunen.

    De Europese Centrale Bank liet donderdag in de notulen van het laatste rentebesluit duidelijk doorschemeren dat er nog veel onzekerheid is rond de importheffingen en de impact op het rentepad van de centrale bank.

    Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell herhaalde vrijdag in een toespraak in Virginia dat ook de Amerikaanse centrale bank voorzichtig blijft.

    "Hoewel de onzekerheid groot is en de neerwaartse risico's zijn toegenomen, staat de economie er nog steeds goed voor", zei Powell, die benadrukte dat het nog te vroeg is om een duidelijke koers te bepalen in reactie op Trumps importheffingenbeleid.

    Trump op zijn beurt stelde vrijdag dat het nu het goede moment is voor de Fed om de rente te verlagen en betichtte Powell van politieke spelletjes.

    Banenrapport toont gemengd beeld Amerikaanse arbeidsmarkt

    Macronieuws was afgelopen week ondergeschikt, maar beleggers hadden genoeg te verwerken op dit vlak. Zo stegen de consumentenprijzen in de eurozone in maart op jaarbasis met 2,2 procent, hetgeen gelijk was aan de verwachting. De kerninflatie kwam uit op 2,4 procent en daarmee lager dan een maand eerder.

    Ook verscheen een reeks aan inkoopcijfers over de mondiale industrie en dienstensector. In de eurozone kromp de industrie in maart een stuk minder hard, terwijl de dienstensector juist sneller groeide.

    "Toch kun je het nauwelijks nog groei noemen in de dienstensector", zei hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank in een toelichting. De index blijft volgens hem rond de 50 hangen.

    De Duitse dienstensector zal volgens De la Rubia vermoedelijk snel gaan profiteren van de grootschalige infrastructuurplannen, maar voor de eurozone als geheel, "kan de dienstensector weleens een lastige periode tegemoet gaan", waarschuwde hij.

    In de VS stond de industrie afgelopen maand juist meer onder druk, met zelfs een krimp volgens ISM. De dienstensector groeide een stuk minder hard in dezelfde maand, zei het instituut. S&P Global meldde juist een groeiversnelling van de dienstensector.

    Richting het einde van de week was er aandacht voor het officiële Amerikaanse banenrapport. In maart kwamen er 228.000 nieuwe banen bij en dat waren er veel meer dan verwacht. De cijfers voor januari en februari werden echter naar beneden bijgesteld. Verder steeg de werkloosheid onverwacht, van 4,1 naar 4,2 procent.

    "Nu consumenten en bedrijven steeds ongeruster worden, verslechteren de vooruitzichten voor de banenmarkt", zei econoom James Knightley van ING. Volgens hem vormen de consumentenbestedingen 70 procent van de Amerikaanse economie "en als de bestedingen stagneren, heeft dat onvermijdelijk gevolgen voor de werkgelegenheid", aldus Knightley.

    De euro/dollar noteerde vrijdag rond het Europese slot net boven de 1,10 en won daarmee zo'n anderhalf procent op weekbasis, terwijl de obligatierentes juist hard daalden.

    Valuta-analisten van ING noemden de euro de verrassende winnaar van de verkoopgolf die ontstond na de aankondiging van Trump. Dat heeft volgens ING echter meer te maken met een toenemend gebrek aan vertrouwen in de dollar als veilige haven.

    De olieprijzen daalden afgelopen week hard, vanwege de zorgen over de impact van de handelsoorlog op de economie en daarmee ook de vraag naar olie. Verder besloot OPEC+ afgelopen week om de productie vanaf mei sneller op te gaan voeren. De productie gaat met 411.000 vaten per dag omhoog en dat staat gelijk aan drie maandelijkse verhogingen.

    Door: ABM Financial News.
  10. forum rang 10 voda 7 april 2025 18:05
    AEX ondanks kortstondige opleving toch weer fors lager gesloten
    07-apr-2025 17:54

    Hoop op Europese concessie zorgde voor wat opluchting.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag opnieuw flink lager gesloten, na een flinke volatiele handelssessie.

    Maandag eindigde de Amsterdamse hoofdgraadmeter uiteindelijk 4,8 procent lager op 801,26 punten.

    De index opende onder de 793 punten en op het laagste punt noteerde de index zelfs onder de 785 punten. Vanmiddag was er een kortstondig herstel en noteerde de index zelfs weer even boven de 840 punten.

    Er gingen geruchten dat 'Team Trump' een pauze van 90 dagen zou overwegen, nadat de Europese Commissie concessies deed. Maar die pauze werd door het Witte Huis weer snel ontkracht en vervolgens verdampten de winsten weer.

    Europa is bereid tot concessies. Eurocommissaris Maros Sefcovic zei na afloop van een bijeenkomst van de Europese ministers van Handel in Luxemburg dat Europa bereid is om de importheffingen op auto's en andere industriële goederen vanuit de VS op te heffen. Een 'nul voor nul aanbod', aldus de eurocommissaris.

    "Europa is bereid om onderhandelingen aan te gaan met de VS, maar zal haar belangen beschermen", zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. "We staan klaar om te onderhandelen met de VS. We hebben inderdaad nul-voor-nul-tarieven aangeboden voor industriële goederen, zoals we met succes hebben gedaan met veel andere handelspartners," vertelde ze de media na een ontmoeting met de premier van Noorwegen. "Wij staan altijd klaar voor een goede deal."

    Ondertussen houdt de Amerikaanse president voet bij stuk. "Er worden strenge, maar eerlijke parameters vastgesteld", aldus Trump.

    "De olieprijzen dalen, de rentes dalen [...] de voedselprijzen dalen, er is geen inflatie", jubelde Trump op Truth Social.

    Bovendien kunnen de "lang misbruikte" VS volgens de president miljarden dollars per week tegemoet zien dankzij de importheffingen die al van kracht zijn.

    Rond het sluiten van de Europese beurzen liet de Amerikaanse president op Truth Social weten dat hij een additionele importheffing van 50 procent voor China overweegt, indien Beijing de heffing van 34 procent niet terugdraait.

    China kwam met deze extra heffing, "ondanks mijn waarschuwing", aldus de Amerikaanse president.

    "Dus als China zijn 34 procent verhoging niet intrekt, zal de VS morgen, 8 april 2025, een aanvullende heffing van 50 procent op China zetten, die op 9 april ingaat", waarschuwde Trump Beijing.

    Ook de olieprijzen kenden een beweeglijke dag. Een vat Brent olie noteerde tijdens het slot van de Amsterdamse handel 1,8 procent lager op 64,36 dollar.

    De rentes liepen maandag op en de Duitse Bund steeg met 6 basispunten tot 2,62 procent en de Amerikaanse variant liep op met 13 basispunten tot 4,12 procent.

    Ondanks al dat geweld bleef de euro/dollar redelijk dicht bij huis op 1,0920.

    Stijgers en dalers

    Bij de hoofdfondsen waren er maandag geen winnaars. De verzekeraars ASR en NN Group verloren circa 6 procent. AkzoNobel en RELX verloren circa 8,5 procent.

    Bij de Midkappers wist Heijmans er nog een plus van 1,4 procent uit te slepen. De vastgoedfondsen Eurocommercial, WDP en CTP verloren tussen de 5 en 9 procent. Ook Inpost en CVC hadden het lastig en verloren 5,4 en 7,0 procent.

    Bij de kleinere aandelen was er een dagwinst voor Alfen van 7,4 procent, gevolgd door Envipco met een winst van 5,2 procent. Ook in de AScX hadden de vastgoedfondsen het lastig en verloren NSI en Vastned 3,6 en 4,0 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    Tijdens het slot van de Amsterdamse beurs was Wall Street roodgekleurd en noteerde de toonaangevende S&P 500 1,1 procent lager.

    Door: ABM Financial News.
  11. forum rang 10 voda 7 april 2025 18:59
    Europese beurzen voor de derde dag op rij flink lager gesloten
    07-apr-2025 18:56

    Hoop op Europese concessie zorgde voor wat opluchting.

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag na een flink volatiele handelssessie voor de vierde dag op rij fors lager gesloten, na zowel hoopvol als ronduit slecht nieuws over de handelsoorlog.

    De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot uiteindelijk 4,5 procent lager op 473,82 punten, de Duitse DAX leed een verlies van 4,3 procent op 19.761,89 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 4,8 procent op 6.927,12 punten. De Britse FTSE 100 sloot 4,4 procent lager op 7.702,08 punten.

    De brede STOXX Europe 600 duikelde bij de aanvang van de handel tot bijna 464 punten om vervolgens weer tot 495 punten te herstellen om uiteindelijk op bijna 474 punten te sluiten.

    De tussentijdse opleving was onder meer te danken aan geruchten dat 'Team Trump' een pauze van 90 dagen zou overwegen, nadat de Europese Commissie concessies deed. Maar die pauze werd door het Witte Huis weer snel ontkracht en vervolgens verdampten de winsten weer.

    Europa is echter wel bereid tot concessies. Eurocommissaris Maros Sefcovic zei na afloop van een bijeenkomst van de Europese ministers van Handel in Luxemburg dat Europa bereid is om de importheffingen op auto's en andere industriële goederen vanuit de VS op te heffen. Een 'nul voor nul aanbod', aldus de eurocommissaris.

    "Europa is bereid om onderhandelingen aan te gaan met de VS, maar zal haar belangen beschermen", zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. "We staan klaar om te onderhandelen met de VS. We hebben inderdaad nul-voor-nul-tarieven aangeboden voor industriële goederen, zoals we met succes hebben gedaan met veel andere handelspartners," vertelde ze de media na een ontmoeting met de premier van Noorwegen. "Wij staan altijd klaar voor een goede deal."

    Ondertussen houdt de Amerikaanse president voet bij stuk. "Er worden strenge, maar eerlijke parameters vastgesteld", aldus Trump.

    "De olieprijzen dalen, de rentes dalen [...] de voedselprijzen dalen, er is geen inflatie", jubelde Trump op Truth Social.

    Bovendien kunnen de "lang misbruikte" VS volgens de president miljarden dollars per week tegemoet zien dankzij de importheffingen die al van kracht zijn.

    Rond het sluiten van de Europese beurzen liet de Amerikaanse president op Truth Social weten dat hij een additionele importheffing van 50 procent voor China overweegt, indien Beijing de vrijdag aangekondigde heffing van 34 procent niet terugdraait.

    China kwam met deze extra heffing, "ondanks mijn waarschuwing", aldus de Amerikaanse president.

    "Dus als China zijn 34 procent verhoging niet intrekt, zal de VS morgen, 8 april 2025, een aanvullende heffing van 50 procent op China zetten, die op 9 april ingaat", waarschuwde Trump Beijing.

    Inmiddels schat Goldman Sachs de kans op een Amerikaanse recessie voor de komende 12 maanden op 45 procent, vergeleken met 35 procent eerder.

    Indien de Amerikaanse president Trump weigert om de heffingen te verlagen, dan ziet Goldman zich genoodzaakt om de kans op een recessie verder te verhogen.

    Op macro-economisch vlak werd bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in februari zijn gestegen.

    Daarnaast werd bekend dat de Duitse industrie in februari minder produceerde, maar dat de export wel steeg, en ook harder dan de import, waardoor het Duitse handelsoverschot opliep.

    Ook de olieprijzen kenden een beweeglijke dag. Een vat Brent olie noteerde op het slot van de Europese handel 1,8 procent lager op 64,35 dollar.

    De rentes liepen maandag op en de Duitse Bund steeg met 7 basispunten tot 2,65 procent en de Amerikaanse variant liep op met 12 basispunten tot 4,11 procent.

    Ondanks al dat geweld bleef de euro/dollar redelijk dicht bij huis op 1,0923.

    Stijgers en dalers

    In Frankfurt was Qiagen één van de weinige winnaars met een plus van 2,3 procent. Beiersdorf en MTU Aero verloren 6,4 procent. De grootste verliezen waren voor de verzekeraars Munich Re en Hannover Rueck die respectievelijk 7 en 7,5 procent moesten prijsgeven.

    In Parijs waren er maandag geen winnaars. Hermès, Capgemini, AXA, Bureau Veritas, Michelin en Airbus verloren tussen de 6,1 en 6,9 procent. De grootste dalers waren Air Liquide, Safran en Veolia met verliezen tussen de 7,3 en 8,1 procent.

    In Amsterdam verloren de verzekeraars ASR en NN Group circa 6 procent. AkzoNobel en RELX verloren circa 8,5 procent.

    In Brussel verloren GBL en Elia 6,5 en 7,3 procent. Umicore daalde met 6,0 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    Tijdens het slot van de Europese beurzen was Wall Street roodgekleurd en noteerde de toonaangevende S&P 500 1,1 procent lager.

    Door: ABM Financial News.
  12. forum rang 10 voda 8 april 2025 18:35
    Stevig herstel op Damrak
    08-apr-2025 17:52

    Ondanks aanhoudende zorgen over handelsoorlog.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag flink hoger gesloten, na enkele dieprode dagen.

    De zorgen over een verdere escalatie van het handelsconflict blijven echter boven de markt hangen, maar "als een koersval zoals maandag de krantenkoppen domineert, dan is normaal gesproken de bodem bereikt", aldus vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Group tegen ABM Financial News.

    De AEX index steeg 2,8 procent tot 823,89 punten, terwijl de AMX een winst van 2,9 procent liet optekenen.

    De Amerikaanse president Donald Trump dreigde maandag met een extra heffing van 50 procent op de import uit China als Beijing niet afziet van zijn geplande extra importheffing van 34 procent op Amerikaanse producten. Het Chinese ministerie van handel zei dinsdag geenszins van plan te zijn deze verhoging in te trekken en de eigen rechten en belangen resoluut te beschermen.

    Trump meldde dinsdag op Truth Social te werken aan een handelsdeal met Zuid-Korea en intussen te wachten op een telefoontje van Beijing. Volgens de Amerikaanse president wil China namelijk ook heel graag een deal sluiten. "Maar ze weten niet hoe ze die moeten beginnen".

    Marktanalist Bas van Geffen van Rabobank wees erop dat Stephen Miran, de voorzitter van Trumps raad van economische adviseurs, gisteren herhaalde dat Trump geen profiteurs zal tolereren, terwijl de VS de wereld een veiligheidsparaplu biedt en de dollar als wereldwijde reservevaluta fungeert.

    Daarmee wordt volgens Van Geffen in essentie gesuggereerd "dat landen de tarieven kunnen accepteren zonder vergelding, of hun markten kunnen openen voor Amerikaanse exporteurs, de defensie-uitgaven en -aankopen in de VS kunnen verhogen, kunnen investeren in Amerikaanse fabrieken, of gewoon een cheque kunnen uitschrijven aan het Amerikaanse ministerie van financiën", aldus de marktanalist.

    "Waar laat dat Europa?", vraagt de strateeg zich af. "Tegen deze achtergrond is het moeilijk te zien hoe de EU een deal kan sluiten zonder die cheque uit te schrijven", concludeerde hij.

    Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dinsdag dat de inflatie in Nederland in maart licht is gedaald van 3,8 procent naar 3,7 procent. Tevens werd bekend dat Nederlandse huishoudens in februari op jaarbasis 2,1 procent meer hebben geconsumeerd. Daarmee was het de achtste maand op rij dat de uitgaven stegen.

    Verder bleek dat het vertrouwen onder kleine Amerikaanse ondernemers in maart opnieuw is gedaald. De vertrouwensindex daalde van 100,7 naar 97,4, tot onder het langjarige gemiddelde.

    Brent-olie werd dinsdag 0,3 procent goedkoper op 64,05 dollar per vat.

    De euro/dollar noteerde op 1,0913. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1052 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0955 op de borden.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten alle 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Adyen met een winst van 6,0 procent. Verzekeraars en banken deden het ook goed. Aegon steeg 4,4 procent en sectorgenoot ASR Nederland won 4,7 procent. ABN AMRO steeg 3,4 procent en NN en ING noteerden respectievelijk 3,2 procent en 2,3 procent hoger.

    ASML en Besi wonnen 4,3 en 1,2 procent en ASMI ging 2,8 procent in het groen, ondanks koersdoelverlagingen van Deutsche Bank en Jefferies.

    Randstad bungelde onderaan in de hoofdindex, maar kon desondanks 0,4 procent bijschrijven.

    Corbion was met een verlies van 0,8 procent de enige daler in de AMX. Fagron ging aan kop met een winst van 5,9 procent.

    SBM Offshore won 4,0 procent na een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux. De bank zette SBM ook op de favorietenlijst.

    Smallcap Theon won 4,0 procent. Nedap won na een kwartaalupdate 2,7 procent en NX Filtration noteerde 3,9 procent hoger. Het waterzuiveringsbedrijf uit Hengelo organiseerde vandaag een beleggersdag en handhaafde zijn doelstellingen ondanks de nodige tegenwind. Wel lijkt het iets langer te gaan duren voordat deze doelstellingen worden gerealiseerd.

    "De aanloop duurde wat langer dan bij de IPO voorzien." Daardoor zijn de doelstellingen volgens de operationeel directeur wat naar achter geschoven, zei COO Michiel Staatsen in een toelichting aan ABM Financial News.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 3,9 procent hoger op 5.260,47 punten. De Dow Jones index steeg 3,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 2,7 procent in het groen.

    Door: ABM Financial News.
  13. forum rang 10 voda 8 april 2025 19:57
    Europese beurzen veren flink op
    08-apr-2025 19:12

    Regering VS richt de aandacht op onderhandelingen.

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese zijn dinsdag met grote winsten gesloten, opverend na de verliezen van maandag, nadat de Amerikaanse regering liet blijken dat de importheffingen onderhandelbaar zijn.

    De brede STOXX Europe 600 index steeg 2,7 procent tot 486,91 punten, de Duitse DAX won 2,5 procent op 20.280,26 punten en de Franse CAC 40 eindigde 2,5 procent hoger op 7.100,42 punten. De Britse FTSE 100 sloot 2,7 procent hoger op 7.910,53 punten.

    Daarmee zijn de verliezen van maandag en de voorgaande dagen nog lang niet goedgemaakt en volgens Interactive Investor betekent dit herstel niets definitiefs. "Het is veel te vroeg om te zeggen of dit een keerpunt is, of een klassieke 'dead cat bounce'", stelde de broker.

    Handelaren hielden dinsdag vast aan de hoop dat de ergste koersdalingen als gevolg van de lawine van importheffingen van de Amerikaanse regering achter de rug zijn, nu de aandacht verschuift naar de onderhandelingen om die te matigen.

    Trump zei dinsdag dat hij een "geweldig telefoongesprek" had met Zuid-Korea en dat China ook zit te springen om een deal. "We wachten op hun telefoontje. Dat gaat gebeuren!"

    De Amerikaanse minister van financiën Bessent zei dat Trump eerst gaat onderhandelen met Japan. Landen die niet hebben teruggeslagen met heffingen, mogen als eerste onderhandelen, en dat geldt niet voor China, zei de minister.

    Trump dreigde maandag nog met een extra tarief van 50 procent op import uit China als Beijing niet afziet van een heffing van 34 procent op Amerikaanse producten. Het Chinese ministerie van handel zei dinsdag deze verhoging niet in te trekken en de eigen rechten en belangen resoluut te beschermen.

    ING waarschuwde intussen voor misplaatst optimisme. "Het sentiment herstelt, misschien wel omdat Trumps protectionisme zich richt op China, terwijl hij elders vaart maakt met het sluiten van handelsdeals", zei ING. "Markten neigen naar optimisme, maar we zouden voorzichtig moeten zijn", waarschuwde de bank.

    Brent-olie werd dinsdag 0,4 procent duurder op 64,45 dollar per vat.

    De euro/dollar noteerde op 1,0913. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1052 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een 1,0955 op de borden.

    Bedrijfsnieuws

    Infineon neemt de automotivetak van Marvell over voor 2,5 miljard dollar. Het aandeel Infineon steeg in Frankfurt 1,1 procent. Ook elders in Europa deden chipaandelen het goed, ondanks koersdoelverlagingen van Deutsche Bank en Jefferies.

    Analisten van Jefferies denken dat de sector geraakt zal worden door de onzekerheid rond de importheffingen, met name in het tweede kwartaal en de vooruitblikken naar de resultaten in heel 2025. Ze voorzien een snellere daling van de vraag naar chips.

    Siemens Energy steeg in Frankfurt 5 procent en defensie-aandeel Rheinmetall won 6 procent. Heidelberg sloot 5,8 procent hoger.

    Sommige banken, zoals Commerzbank en Banco Santander, werden meer waard. Commerzbank sloot 6,5 procent hoger. maar Nordea Bank verloor juist 3,5 procent. Volgens UniCredit zijn Europese bankaandelen aantrekkelijk geprijsd na hun recente koersdalingen.

    De autosector stond onder druk. BMW daalde 1,9 procent, Mercedes-Benz 1,5 procent en Volkswagen en Porsche 0,5 procent. Cijfers lieten zien dat Porsche afgelopen kwartaal 8 procent minder auto's afleverde. Een sterke toename in Noord-Amerika was onvoldoende om de daling in China en Europa op te vangen. Porsche maakt alle auto's in Europa en is daarom erg gevoelig voor de Amerikaanse heffingen.

    In Parijs steeg defensiebedrijf Thales 4,7 procent, in afwachting van resultaten over ruim twee weken. Safran sloot 4,9 procent hoger en Schneider Electric won 3,0 procent. Stellantis daalde 1,4 procent en Renault verloor 0,8 procent.

    Futures Wall Street

    De Amerikaanse beurzen stonden dinsdagavond hoger. De S&P500 index steeg 2,5 procent.

    Door: ABM Financial News.
  14. forum rang 10 voda 9 april 2025 18:22
    AEX weer terug onder 800 punten
    09-apr-2025 17:53

    Witte Huis domineert de financiële markten.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag sterk gedaald, nadat de importtarieven van de Amerikaanse president Donald Trump van kracht werden en de handelsoorlog met China escaleerde.

    De AEX sloot 3,3 procent lager op 796,45 punten. De plus van 2,8 procent van dinsdag werd daarmee ongedaan gemaakt. Maandag zakte de index ook al onder de 800 punten.

    "We lijken nu toch wel richting de bodem te gaan", zei André van Eerden van Aberfeld Asset Management. "Dus wordt het tijd om te kijken naar kansen in de markt." Die ziet Van Eerden bijvoorbeeld in de AMX, bij een bedrijf als Aalberts.

    De vermogensbeheerder heeft de indruk dat Trump misschien zelf ook een beetje nerveus begint te worden, nu de aandelenkoersen sterk dalen, maar ook de dollar minder waard wordt en de rentes op Amerikaanse staatsleningen oplopen. "Dat laatste is iets wat hij absoluut niet wil, de rente moet juist lager worden om de hoge staatsschuld betaalbaar te houden", benadrukte Van Eerden.

    Op zijn platform Truth Social zei Trump woensdagmiddag dat het tijd is om aandelen te kopen. "Dat betekent dat hij toch naar de markt kijkt, zoals we allemaal weten", zei Van Eerden.

    Volgens de vermogensbeheerder is er vooral veel onzekerheid door de importheffingen, maar is het "een beetje onzinnig" om sommige aandelen al helemaal naar beneden te trappen. "Het is nog veel roepen, aftasten door Trump: hoe ver kan ik iedereen krijgen?" Toch betwijfelt Van Eerden of de huidige heffingen lang van kracht blijven. "Dan zal de Amerikaanse consument veel meer moeten gaan betalen voor zijn producten uit China."

    Volgens de vermogensbeheerder van Aberfeld hebben veel bedrijven al producten ingekocht om zich hierop voor te bereiden en zal het misschien nog wel een maand duren voordat de effecten van de heffingen echt gaan doorwerken in de markt. In ieder geval moeten beleggers niet onbeheerst aandelen gaan verkopen. "Beheers jezelf", adviseerde Van Eerden.

    De Amerikaanse regering verhoogde vannacht de importheffing op Chinese goederen met 50 procent, tot 104 procent, in reactie op de tegenheffing van 34 procent die China had aangekondigd. Daarop ging Wall Street onderuit, wat woensdagochtend nog niet in de Europese koersen verwerkt zat.

    China reageerde woensdag weer met een verhoging van 50 procent, tot 84 procent.

    Door de escalerende heffingen, die voor Chinese goederen nu oplopen tot 104 procent, komt de bilaterale handel tussen de twee grootste economieën ter wereld praktisch stil te liggen, zeiden analisten van Rabobank.

    Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zei woensdag geen escalatie te zoeken, maar liever te willen onderhandelen. Wel stemde de commissie woensdag in met tegenmaatregelen tegen de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium.

    Trump dreigde intussen ook met "een grote heffing" op medicijnen, die op korte termijn zal worden aangekondigd. "Ze zullen China verlaten", aldus Trump, want Amerika is de grootste markt voor farmaceuten.

    Economisch nieuws kwam van de Amerikaanse groothandelsvoorraden die iets stegen in februari.

    Ook Bob Homan, hoofd Investment Office van ING zei voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5 dat er mooie kansen zijn om in te stappen, als beleggers dat nog niet hebben gedaan. Voor wie al in de markt zit, adviseert Homan rustig te blijven. Dalingen horen er volgens de expert nu eenmaal bij. "Vaak ben je een jaar later weer helemaal hersteld."

    "Er zijn ook perspectieven", meent Homan. Zo zullen de centrale banken hun rentes verlagen en "je mag toch aannemen dat de importheffingen niet zo heftig worden als nu op papier staat".

    Klik hier voor: mooie kans om in te stappen

    De olieprijzen daalden naar nieuwe dieptepunten door de toenemende zorgen over de vraag naar energie tijdens een grote handelsoorlog. De wekelijkse olievoorraden in de VS lieten een stijging zien.

    De olieprijs daalde met 4,0 procent tot 57,23 dollar voor WTI-olie en dat was 60,50 dollar voor een vat Brent-olie,een daling van 3,7 procent.

    De rentes in de VS zetten hun opmars voort, terwijl de rentes in Europa dicht bij huis bleven.

    Stijgers en dalers

    Stijgers waren woensdag op de vingers van een hand te tellen.

    In de AEX index sloot alleen Wolters Kluwer vlak, na een opdracht in Spanje.

    Verder eindigden alle aandelen lager, met Besi onderaan in de AEX, met een verlies van 7,3 procent. Sectorgenoten ASML en ASMI leverden ongeveer 3,5 procent in.

    Shell leverde 5,5 procent in. Het aandeel volgt de olieprijs, die woensdag opnieuw flink daalde.

    Het was wel opvallend dat bij de financials de meer op Europa gerichte namen ASR Nederland en ABN AMRO minder hard daalden dan Aegon, dat sterk op VS gericht is, en ING, dat ook een wat internationaler profiel heeft.

    In de Midkap waren vastgoednamen CTP en Eurocommercial de gebeten hond met koersdalingen van 5,1 en 4,3 procent. Ook het farmaciegerelateerde Galapagos ging stevig onderuit, met 4 procent.

    SBM Offshore verloor 2,5 procent, ondanks dat het bedrijf bekendmaakte dat het een overeenkomst heeft bereikt voor de verkoop en leaseback van FPSO Cidade de Paraty voor een totaalbedrag van 400 miljoen dollar.

    Basic-Fit verloor 1,8 procent nadat UBS het aandeel van de kooplijst haalde.

    Apparatenfabrikant TKH bleef relatief goed overeind met een min van 1,1 procent. Just Eat Takeaway, waar een bod op ligt, was stabiel.

    In de Smallcap-index won flitshandelaar Flow Traders het pleit met een plus van 4,4 procent. AMG steeg met 1,3 procent en B&S, waarop ook een bod ligt, liep met 0,7 procent op.

    Flow Traders profiteert van onrustige markten. AMG gaat 15 miljoen dollar investeren in een fabriek voor metallisch chroom in de VS. OCI liep ook wat opder.

    Biotechbedrijf Avantium had een zware dag met een min van ruim 11 procent. Ook statiegeldmachinebedrijf Envipco moest het ontgelden en leverde 11,8 procent in.

    Tussenstanden Wall Street

    Wall Street noteerde verdeeld in wisselvallige handel. Rond sluitingstijd in Amsterdam steeg de S&P 500 index 0,3 procent.

    Door: ABM Financial News.
5.674 Posts
Pagina: «« 1 ... 279 280 281 282 283 284 | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beurs.nl

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 466 7.153
AB InBev 2 5.543
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.582 52.420
ABO-Group 1 25
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.132
Accentis 2 267
Accsys Technologies 23 10.922
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 193
Adecco 1 1
ADMA Biologics 1 34
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 14 17.884
Aedifica 3 927
Aegon 3.258 323.183
AFC Ajax 538 7.092
Affimed NV 2 6.306
ageas 5.844 109.908
Agfa-Gevaert 14 2.074
Ahold 3.538 74.355
Air France - KLM 1.025 35.311
AIRBUS 1 12
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 467 13.056
Alfen 16 25.457
Allfunds Group 4 1.522
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.251
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 426
Altice 106 51.198
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.486 114.826
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.837 244.195
AMG 972 134.651
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 305 6.753
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 501
Antonov 22.632 153.605
Aperam 92 15.098
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 386
Arcadis 252 8.808
Arcelor Mittal 2.035 321.065
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 287
arGEN-X 17 10.368
Aroundtown SA 1 221
Arrowhead Research 5 9.752
Ascencio 1 30
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.108 39.681
ASML 1.767 111.737
ASR Nederland 21 4.521
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 522
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 32 14.286
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 67
Azerion 7 3.459