Dit is mijn laatste column van dit jaar. Ik zal mijn liniaal begin januari weer tevoorschijn halen en de technische draad weer oppakken. Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om alle lezers en reageerders te bedanken en ik wens iedereen hele prettige feestdagen toe.
Hoe is de technische situatie in de laatste handelsdagen van dit jaar? Opnieuw werd de jaartop aangescherpt en de AEX test daarmee precies de onderkant van mijn kortetermijn koersdoelzone van 346,85 tot 351-352. Bij 346,85 en 351 liggen twee van de drie toppen van juli vorig jaar.
Bij 352 ligt het 161,8%-Fibonacci-projectiedoel van de novembercorrectie (van 339,40 naar 319,75). Toch verwacht ik nog steeds dat de AEX niet tot het uiterste (test van 351 – 352) zal gaan in de komende dagen. We moeten zeer alert zijn op een plotselinge neerwaartse draai in de markt aangezien de koersdoelen bijna zijn bereikt, maar er meerdere tekenen zijn die wijzen op een te overspannen markt.
Dit geef ik ondertussen al een week aan en de index is in die tijd enkele punten verder opgelopen, maar het touwtje van de boog is erg gespannen. Wat zijn de punten die wijzen op de neerwaartse risico’s? Als eerste is er de te scherpe stijging vanaf de novemberbodem van 319,75 zonder tegenreacties/correcties.
Boven de 400
Deze bewegingen zien we niet vaak en zijn technische gezien niet gezond. Ook zien we de laatste week een afvlakking van deze trendmatigheid, de steilheid is gebroken en hij lijkt te toppen. Verder weet de RSI (negatieve divergentie is wel verdwenen) niet boven het 70-niveau te komen en lijkt ook de MACD te toppen en neerwaarts te draaien.
Ook is de algemene opinie onder beleggers en analisten momenteel te positief en dat moet naar mijn mening gezien worden als contrair signaal. Als richtpunt voor een daling houd ik nog steeds de opwaartse gap tussen de 334,45 en 335,70 aan, waarbinnen nu ook het oplopende 50-daags gemiddelde is te vinden.
Belangrijke bovenliggende steunpunten zijn verder nog te vinden bij de bodem van de afgelopen week van 342,50 en de voormalige top van 340,20. Toch zijn er meer signalen nodig om te spreken van een tijdelijke top. Een duidelijk omkeerpatroon vanuit de candlesticks zou een aanzet kunnen zijn of een beweging onder de meest recente bodem van 342,50.
Na de vorming van een hogere bodem in het kortetermijnbeeld in de komende weken (waarschijnlijk begin volgend jaar), verwacht ik in de daaropvolgende periode een doorbraak boven de 350 en voortzetting richting de top van 2011 van 373. U hebt gisteren verder in mijn jaarverwachting kunnen zien dat ik uitga in het komende jaar van een beweging tot boven de 400.

Euro-yen
Een grafiek die mij opviel was de euro-yen. Ik heb de positieve situatie van dit valutapaar al meerdere keren besproken. In het middellangetermijnbeeld zijn koersen mogelijk van minimaal 123. Na de opwaartse uitbraak boven de langere dalende toppenlijn is hij fors opgelopen en brak in de afgelopen dagen boven de horizontale weerstand van 111 – 111,30.
Dit lijkt een overshoot te zijn geworden, waarbij hij shooting star vormde. Een terugval naar de horizontale steun van 106 tot de stijgende bodemlijn van ongeveer 103 lijkt reëel in de komende weken voor de vorming van een hogere bodem.

Hier laat ik het bij en nogmaals hele fijne feestdagen gewenst en tot volgend jaar.
De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.