De AEX zette de opleving na de test van het 200-daags gemiddelde van 319,20 sterk door. Hiermee lijken de neerwaartse doorbraken van afgelopen vrijdag een overshoot te zijn geweest. Ook zorgde deze test nog niet voor verkoopsignalen in het middellangetermijnbeeld.
Zoals u weet, ligt de belangrijkste steunzone hiervoor bij de 316 tot 318. Hier ligt het 38,2% Fibonacci-retracementniveau vanaf de juni-bodem van 281. Zolang een index tijdens een terugval of een correctieve beweging boven een dergelijk niveau blijft, blijft de onderliggende (middellangetermijn) trend sterk.
Zo ook bij de AEX en het is naar mijn mening niet de vraag of maar wanneer de AEX uiteindelijk hogere toppen op de borden gaat zetten. Mijn eerdere verwachting van hogere jaartoppen in de laatste handelsweken van dit jaar heb ik eind vorige week al losgelaten.
Tussen 320 en 340
Dit kwam door de neerwaartse beweging onder de sinds begin oktober stijgende bodemlijn. Dit gaf een eerste verzwakking aan in het technische beeld voor de korte termijn. Hiermee bleef de AEX in de bandbreedte van de rectangle sinds de zomer van dit jaar tussen grofweg de 320 en de 340.
De kans op hogere jaartoppen mogen we echter niet uitsluiten, maar lijkt niet meer haalbaar in 2012. Begin volgend jaar verwacht ik alsnog de beweging naar de zone 346,85 tot 351 en uiteindelijk in het eerste halfjaar een test van de 373 punten.
De trend blijft opwaarts gericht en komt vooralsnog niet in gevaar. Als we korter inzoomen dan werden de belangrijkste steunpunten sinds begin augustus wel neerwaarts gebroken. Zowel de 325,35 als de 321,80 moesten er afgelopen vrijdag aan geloven.
Bevestiging bodem
De AEX stuitte uiteindelijk op zijn 200-daags gemiddelde en bleef daarmee net boven de zone 316 tot 318. De kracht van de huidige opleving zal echter bepalend zijn of de bodem al is gezet, of dat er nog iets meer neerwaartse druk kan ontstaan.
Langs de recente toppen van 339,40 en 334,35 is een dalende toppenlijn te trekken die dagelijks ongeveer een punt daalt. Vandaag ligt deze lijn bij 328,50 en dit is de eerste belangrijke weerstand. Zolang de AEX hier niet opwaarts doorheen breekt, is de kans op nogmaals een aanval richting het 200-daags tot de zone 316 tot 318 mogelijk.
Toch verwacht ik dat de AEX in de komende dagen tot medio volgende week deze dalende toppenlijn zal breken en daarmee de bodem bevestigd. In dat voorkeursscenario zou de AEX daarna verder kunnen oplopen tot de zone 339,40 tot 340,20.

Klik op de grafiek voor een grote versie
Ondersteuning
Gisteren sprak ik al over de ondersteuning van dit scenario vanuit een aantal andere indices of assets.
- De DAX bleef ruim boven zijn eerste Fibonacciniveau en brak de scherp dalende toppenlijn. De bodem lijkt dus gezet.
- De euro-yen brak opwaarts door zijn langere dalende toppenlijn en gaf daarmee een sterk koopsignaal.
- De olieprijs brak zijn correctie af boven de scherp dalende toppenlijn.
- Ook de Stoxx Europe 600 brak zijn correctie af en bleef ook ruim boven zijn eerste Fibonacciniveau.
Buiten de AEX moeten ook een aantal Amerikaanse indices nog hun dalende toppenlijnen breken. Zowel de Nasdaq 100 als de S&P 500, SOX en Russell hebben in de afgelopen dagen belangrijke steunniveau getest of bijna getest.
De Nasdaq 100 en de S&P 500 moeten echter nog opwaarts door de dalende toppenlijn van hun vlagpatroon breken. De Nasdaq 100 drukt daar al tegenaan, het betreffende niveau ligt bij 2610. In de S&P 500 ligt deze toppenlijn bij de 1400.

Klik op de grafiek voor een grote versie
De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.