Beurs.nl monitor iconMarkt Monitor
  • AEX +0,32 819,56 +0,04%
  • DE40 -188,63 20.374,10 -0,92%
  • US500^ 0,00 5.358,26 0,00%
  • US30^ 0,00 40.214,00 0,00%
  • EUR/USD 0,00 1,1351 -0,08%
  • WTI 0,00 61,48 0,00%
  • Gold spot +62,24 3.237,46 +1,96%

Héle mooie grafieken

Iedere week stuurt Morgan Stanley haar klanten een pak met grafieken. Daar zitten pareltjes bij. Ondanks dat er veel uit Datastream te halen is, zitten er ook grafieken bij die ik niet kan maken. Ik wil ze u niet onthouden.

Als eerste de EV/EBITDA-ratio voor de hele MSCI Europe. U weet dat deze indicator vaak naast de koers-winstverhouding gebruikt wordt. Vooral omdat hier een correctie voor de balansverhouding in zit. De EV is simpelweg de beurswaarde van een bedrijf plus de netto schulden.

Maar voor de beurs als geheel zie je deze grafiek niet zo vaak. Wel bij Morgan Stanley dus. Ik had verwacht dat deze ratio lager zou staan, omdat de schulden juist zijn afgebouwd. Maar dat valt nog mee dus. Of liever gezegd tegen, omdat je liever goedkope aandelen koopt.

Momenteel bedraagt de gemiddelde net debt/EBITDA 7,1.

Ik zet ook gelijk de koers-winstverhouding erbij op basis van de winstverwachtingen, zodat u het mooi met elkaar kunt vergelijken.

Maar ook berekent Morgan Stanley de mediaan koers-winstverhouding (k/w). Dus niet het gemiddelde, maar het meest voorkomende k/w. Het beeld is niet zoveel anders.

Opvallend is bijvoorbeeld in 2000 dat de gemiddelde k/w wel erg hoog was, maar dat kwam vooral door een paar hightech-aandelen. De meest aandelen waren aan merkelijk goedkoper. Op dit moment is de mediaan k/w 12,0. Dat is iets goedkoper dan de het historische gemiddelde.

Maar niet zoveel goedkoper als de gewone k/w weergeeft. Aardig is ook om na de na-Lehmann top te kijken. Die zo ongeveer 14. Dus mocht iedereen weer lekker enthousiast worden, dan ziet u gelijk wat de maximale topwaarderingen kunnen worden.

Verder nog wat andere losse grafieken, die je niet zo vaak tegenkomt. Zoals de positie van Europese hedgefunds. U ziet hier een grafiek van hun netto exposure, dus longposities minus de shortposities.

Door de monetaire acties van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve zijn ze een stuk positiever geworden. Opvallend is dat de koersen daarvoor vooral hard stegen. Sinds de acties zelf zijn de aandelenindices nauwelijks omhoog gegaan.

Ook is het aardig om naar de call-putratio te kijken. Morgan Stanley draait het liever om, zij nemen de put-callratio. Dus als deze erg laag is, is het sentiment erg goed. En dat is op dit moment het geval. Meestal geen goed moment in de cyclus om vol in aandelen te gaan.

In Europa ziet het plaatje er iets anders uit. Niet zo overenthousiast als in Verenigde Staten. Er kan hier nog wat lucht in de markt worden gepompt.

Al met al een mooie verzameling met grafieken die u een goed inzicht in de markt geven. En plaatjes die u niet zoveel ziet.

Corn van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.