Wie rekende op het nodige koersspektakel na het Fed-rentebesluit komt van een koude kermis thuis. De Europese futures staan 0,3% in het rood en ook Wall Street lijkt zoals het er nu uitziet te openen rondom de slotstand van gisteren.
Chinese centrale bank verruimt
In Azië is het sentiment beter. De beurs van Hongkong noteert 1,6% in het groen en ook de Australische ASX 200 perst er een klein plusje van 0,2% uit. De trigger is dat de Chinese centrale bank een belangrijk rentetarief voor financiële instellingen heeft verlaagd.
Het gaat om de zogeheten medium-term lending facility. Dit rentetarief ging met 10 basispunten omlaag naar 2,65%. Tevens werd er 20 miljard yuan het economische systeem ingepompt. De zwakke economische data spelen hier een rol.
Ook het cijfer over de Chinese industriële productie viel een fractie tegen. De industriële productie steeg in de maand mei met 3,5% op maandbasis terwijl de markt rekende op een plus van 3,8%. De detailhandelsverkopen herstelden eveneens minder snel dan verwacht.
Havikse Fed maakt geen indruk
Hét event van gisteravond was echter het Fed-rentebesluit. Zoals verwacht hield de Amerikaanse centrale bank de rente gelijk op 5,00%-5,25%. Dit betekent dat de Fed voor het eerst sinds tien beleidsvergaderingen pauzeert.
Overigens draaide het die avond vooral om de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell. Hij maakte klip en klaar dat het gaat om uitstel, niet om afstel. Het idee achter deze pauzering is dat de economie hierdoor meer tijd krijgt om zich aan te passen na de vorige serie renteverhogingen.

Daarnaast wil de Fed zien wat de consequenties zijn van de onrust rondom de bankensector voor de Amerikaanse economie. Het is bijvoorbeeld al zo dat banken elkaar minder snel geld uitlenen en hierdoor stroomt er minder geld de economie in. Dit remt de inflatie dus af.
Toch wijst de dotplot van de Fed erop dat de rente in de tweede jaarhelft nog met twee kwartjes omhoog gaat. De Amerikaanse Centrale Bank onder leiding van Jerome Powell slaat dus en havikse toon aan, maar veel impact op de markten heeft het niet. De dollar daalde in waarde ten opzichte van de euro en de Nasdaq100 zette zijn opmars vrolijk voort. De markt is dus niet onder de indruk.

ECB aan zet
Vanmiddag om 14:15 uur is het de beurt aan de ECB. In tegenstelling tot de Fed zal de Europese Centrale Bank de beleidsrente wel verhogen. Het gaat om een rentestap van 25 basispunten.
De inflatie loopt in de eurozone sterk terug en de economie heeft het lastig - redenen om de rente juist niet verder te verhogen. Toch is voorzitter Lagarde hier wel voorstander van. De belangrijkste reden is dat de inflatie momenteel nog ruim boven de doelstelling van 2% ligt.
Verder zal de ECB ook de verwachtingen voor de economische groei presenteren. Zakenbank ING verwacht dat de beleidsmakers hun groeiramingen neerwaarts bijstellen.
Advies, shorts en agenda
Advieswijzigingen zijn er nog niet.
De AFM meldt deze shorts. Die in Alfen lopen licht op, maar veel heeft het niet om het lijf.
- Just Eat Takeaway: 9,06%
- Alfen: 8,85% (+0,09%)
- Wereldhave: 5,34%
- Air France-KLM: 4,48%
- Basic-Fit: 4,45%
- Aperam: 2,95% (+0,10%)
- TomTom: 2,80% (+0,20%)
- Besi 2,58% (+0,01%)
- Philips: 2,15% (-0,03%)
- Signify: 2,02%
- Galapagos: 1,90%
- CM.com: 1,82%
Agenda donderdag 15 juni
De agenda voor vandaag is goed gevuld. Zoals gezegd zijn het ECB-rentebesluit en de persconferentie van Christine Lagarde de belangrijkste agendapunten. Het cijfer over de Amerikaanse detailhandelsverkopen kan ook leiden tot de nodige koersreactie.
- 08:45 Frankrijk inflatie CPI mei
- 09:00 ECP notering ex-dividend
- 12:00 Europgroep vergadering
- 14:15 ECB-rentebesluit
- 14:30 VSWekelijkse Jobless Claims
- 14:30 VS Empire State Manufacturing index jun
- 14:30 VS Philadelphia Fed index jun
- 14:30 VS Detailhandelsverkopen mei
- 14:45 Persconferentie ECB-President Christine Lagarde
- 15:15 VS Industriële productie mei
- 16:00 VS handelsvoorraden apr
Nu nog even dit
TikTok blijft gas geven
Dit gaat vermoedelijk niet werken
Opvallend
Misschien omdat een belegging in Tesla net wat risicovoller is:)
Een nieuw wereldrecord!
Veel plezier en succes.
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde
beleggingen.