De beurzen werden de afgelopen weken beïnvloed door schuldenpolitiek (Internationaal Monetair Fonds, Griekenland, et cetera) en de bewegingen in de commodity-prijzen. Voorts bleek dichter bij huis, de afgelopen week TNT explosief materiaal te zijn.
Of de aandeelhouders op de langere termijn veel opschieten met de door hegde afgedwongen splitsing is de vraag. Helemaal als we weten dat hedgefonds zijn voor de snelle handel en dus binnenkort hun winsten gaan verzilveren.
Ook vraag ik me af of we ander belangrijk nieuws niet per ongeluk negeren? Bijvoorbeeld de gedwongen verkopen van huizen in de Verenigde Staten.
In veel staten zijn de foreclosures op recordniveaus aanbeland. Ik las in Durango Herald dat 28% van de totale verkopen gerelateerd zijn aan foreclosures. Dan kijk je toch anders naar de huizenverkoopcijfers? Toch?

Goede timing
Het moedertje van TNT werd ooit leuk verkocht door de overheid en die overheden hebben altijd een goede timing. Hoewel, als ik kijk op welke niveaus we goud verkocht hebben moet ik daar ook weer niet te veel achter zoeken.
Ik vind de splitsing van TNT vooral een intellectuele uitdaging voor de technische analisten. Want kun je de historie echt gewoon door twee delen en dan de nieuwe koers er aan plakken en op basis daarvan koop- en verkoopsignalen geven?
Het bedrijf wordt ineens twee totaal verschillende bedrijven toch?
Wappen
Over verschillen gesproken: KPN. Er is een hoop veranderd in de afgelopen jaren, Wappen blijkt tegenwoordig wat anders dan vroeger. In mijn tijd had het met internetten op je mobiel te maken maar tegenwoordig heeft het iets met pillen en sex te maken.
Kortom, de tijden veranderen sneller dan we denken. Zo waren we vroeger duur aan het sms-en en nu gaan we charten via het net, via Twitter (dan kan iedereen meekijken), Facebook, Hyves en andere social media en zoals ik laatst ook zei via de nieuwste Microsoft-programma’s (vernieuwingen van de oude msn-berichtenservice).
Daarnaast heb je het Pingen en What’s App. Maar voor al deze zaken heb je het internet nodig en dus zijn KPN en de andere telecomaanbieders niet helemaal uitgeschakeld. Het is niet zoals een hoefsmid die door de introductie van de auto ineens buitenspel gezet werd.
Wat de effecten van de technologie zijn wordt dus moeilijk voorspelbaar. Wel denk ik dat we niet te negatief over dit bedrijf moeten doen. Want ondanks dat iedereen legaal aan de poten van dit bedrijf zaagt, heeft het nog steeds een cashflow waar veel bedrijven jaloers op zouden zijn.

Dividendlijstje
Ik zag een dividendlijstje van een collega-beheerder voorbij komen, waarin de diverse telefoonbedrijven in de top-tien van dividendbetalers staan en dat is in periode van lage rente nog steeds een interessant gegeven.
Van KPN naar Nokia is een kleine stap. Microsoft gaf de afgelopen week een voorbeschouwing op hun nieuwste Windows Phone 7. Het wachten is dus op een presentatie van Nokia met hun nieuwste gadget. Ze zijn niet voor niks Microsoft-partner geworden.
Ik heb de aandelen te vroeg gekocht maar ik blijf erin geloven en verwacht toch op korte termijn goed nieuws. Het blijft dus een koop.

Ik blijf negatief over de banken. Daar moeten de effecten van de Amerikaanse huizenmarkt nog veel verder doordringen.

Dexia-fan
Neem Dexia, dit fonds was vrijdag dicht in afwachting van een aankondiging. Ze kwamen uiteindelijk met een afschrijving van 3,6 miljard euro. Ze gaan de Amerikaanse probleemportefeuille versnelt verkopen en dat is goed nieuws.
Ook gaan er weer vele ontslagen vallen en dat is voor het personeel niet leuk maar de koers ging na hervatting, zij het aarzelend, uiteindelijk omhoog. Ondanks dat dit bedrijf mijn carrière in de structured product-markt gekost heeft, gun ik Dexia het allerbeste.
Valse concurrentie
Wel erger ik me aan de valse concurrentie van staatsbedrijven in Nederland. Ik zie dit als China in het klein. Immers zoals China valselijk concurreert met overheidsgeld met het Westen, concurreren veel verzekeraars en banken ook met de echte onafhankelijke partijen.
Zo vond ik het vreemd dat ASR een belang mag nemen in Brand New Day (BND). Maar daar moeten jullie als lezers maar eens over nadenken, anders lijkt het erop of ik een BND-hater ben en dat is ook weer niet zo.
De situatie in Nederland is wereldwijd gezien niet vreemd. Neem AIG in de Verenigde Staten, in december heb ik mijn verbazing uitgesproken over het koersniveau van het staatsbedrijf en gelukkig is het aandeel sindsdien gehalveerd.
Een goed begin is het halve werk, maar half werk is niet af. Dus wie weet?

De short der shorters
Ik vind AIG op deze niveaus zeker geen long, maar ook niet geen short. Ook zijn er allerlei mensen die de social media-fondsen een short vinden, met turbo’s kunt u nu ook short op Linkedin.
Maar ik heb een lievelingsshort. Iedereen houdt van ze maar ik niet. Ik vind de concurrentie betere producten brengen. Neem even de Samsung Galaxy SII of de HTC Sensation… Ja ik heb het over Apple.

Virus
Apple heeft zoals voorspeltd nu ook virussen in hun software en wat doet de koers op dit bericht... Ja, die gaat omhoog op dat bericht. Blijkbaar vinden we het nu eindelijk een echt merk.
Als ze groot genoeg zijn voor virussen dan moet het wel goed zijn? Tegen dit soort redeneringen en Steve Jobs met het eeuwige leven kan ik inderdaad niet op. Mijn stoploss ligt voor de zekerheid op 340,70 dollar.
Dus nog even en de Apple-liefhebbers winnen het van het gezonde verstand.
Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.