Beurs.nl monitor iconMarkt Monitor
  • AEX +0,32 819,56 +0,04%
  • DE40 -188,63 20.374,10 -0,92%
  • US500^ 0,00 5.358,26 0,00%
  • US30^ 0,00 40.214,00 0,00%
  • EUR/USD +0,02 1,1351 +1,39%
  • WTI 0,00 61,48 0,00%
  • Gold spot +62,24 3.237,46 +1,96%

Niveau bereikt

De strijd tussen de euro en de dollar heeft een nieuw hoogtepunt bereikt na de FOMC-meeting van gisteren. Ben Bernanke en de zijnen hebben in navolging van Jean-Claude Trichet en z'n clubje, de eurodollar weer verder noordwaarts gestuwd. Althans dat maken we er maar van.

Het is natuurlijk geenszins zo dat beide kampen aan wie de beweging in dit valutapaar grotendeels wordt toegeschreven, ergens in december het plan maakten de verhouding tussen de munteenheden op te schroeven naar het 1,48-niveau en dat precies te laten gebeuren op 28 april 2011. Zo werkt het niet. De heren doen wat ze doen en beleggers geven daar een invulling aan, op basis van de verwachtingen die ze hebben over de gedragingen van beide monetaire clubs. Zo ook nu, maar dan met een overgave die enigszins doorslaat. Hiermee doel ik op een steeds eenzijdiger wordende mening in markt, waarbij het echte verhaal een beetje ondersneeuwt.

Zwakte van dollar
Ik vind het gezond om hausseposities te hebben omdat een item kracht ontwikkelt en daarnaast de intentie toont daar meer van te laten zien. Dit is op het moment echter niet het geval. De eurodollarbeweging putte in de maanden februari en maart kracht uit een stabieler ogende eenheidsmunt, waarbij doemscenario's over de ondergang van die euro uit de koersen geprijsd werden. Maar daar is nu geen spoor meer van te bekennen. De stijging die we momenteel zien is puur gebaseerd op zwakte van de dollar. En om nou euro hausse te gaan zitten omdat de dollar verzwakt, dat is zoiets als een goede trade om de verkeerde redenen.

Het gaat natuurlijk om het resultaat, en zolang dat de positie ondersteunt is het prima en kunnen alle redenen ons gestolen worden. Maar het verdient wel aandacht om te zeggen dat de beweging er minder sterk uitziet dat in de maanden voorafgaand aan deze apotheose.
Zoals dinsdag al gemeld, de beweging loopt nog wel even door, dus shorts zijn echt niet aan de orde hier. Echter, om op de volgende drie maanden voorbereid te zijn dient doorgeanalyseerd te worden om de waarschijnlijkheden van de volgende paden boven tafel te kunnen krijgen.

Waarschuwingssignalen
Eén waarschuwingssignaal is weggenomen, een tweede en derde nog niet. Het weggenomen noodsignaal betreft de RSI die niet meer OB werd. Dat is vandaag wel gebeurd, waardoor een bevestiging vanuit de trendmatigheid in ieder geval is gegeven. Om deze reden dient  de daling die we over een tijdje kunnen zien als eerste in geschaald te worden in de categorie correcties. Dat is in ieder geval positief. Want nog steeds geldt dat ik geen enkele analyse kan plegen zonder daarbij de kern van de techniek onrecht aan te doen waarmee ik een koersdoel kan berekenen dat hoger ligt dan 1,50.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Echter wat is de status van de andere valuta's ten opzichte van de euro? Wordt daar nu nog bevestiging gegeven van de kracht van de eenheidsmunt? Het antwoord is nee. En dat is dan tegelijk de tweede waarschuwing die nog steeds opgeld doet.
Dinsdag hebben we de grafiek van euro-Zweedse kroon bekeken, om te concluderen dat de uitbraak uit de neerwaartse trend een mislukking heeft betekend. Die situatie is ondanks de stijging van eurodollar, nog onveranderd.

Zwitserse frank
Zo ook de grafiek van euro-Zwitserse frank. Daar valt zo weinig te beleven op het moment dat ik zelfs de moeite niet neem om de grafiek te plaatsen. Het is zijwaarts zonder uitbraak uit de lange termijn down trend, ondanks de stijging in eurodollar.

Dan het derde feitje over andere valutaparen. De euroyen is in de jongste stijging niet boven z’n recente high uitgekomen, waar de eurodollar dat wel heeft gedaan. Ook daar weer een bevestiging dat het geen eurokracht maar dollarzwakte is die op dit moment de valutamarkten regeert.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Om de zwakte van de dollar aan te tonen heb ik vandaag de kabel er maar eens bij gepakt. Daar zien we dat het Britse pond een belangrijk niveau heeft gebroken en dus de dollarzwakte erger is geworden dan eerder dit jaar. De weerstand ligt eruit, er is een vlagpatroon gemaakt en de RSI is sinds lange tijd weer eens OB. Allemaal positief.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dan de laatste grafiek van vandaag, waarmee deze vergelijking rond is. Zie europond waar het koerdoel van 0.89 bereikt is en het momentum eruit loopt. Bovendien heeft de euro geen OB meer kunnen bereiken.

In het kort betekent bovenstaande dat de kracht van de beweging in eurodollar nu niet meer in de euro zit, wees daarom voorzichtig. Short is ook overdreven, maar wel stops aantrekken alstublieft.

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.