Beurs.nl monitor iconMarkt Monitor
  • AEX +0,32 819,56 +0,04%
  • DE40 -188,63 20.374,10 -0,92%
  • US500^ 0,00 5.358,26 0,00%
  • US30^ 0,00 40.214,00 0,00%
  • EUR/USD +0,02 1,1351 +1,39%
  • WTI 0,00 61,48 0,00%
  • Gold spot +62,24 3.237,46 +1,96%

TA: Meer, meer, meer

Het technische beeld van de Amsterdamse hoofdgraadmeter is gisteren verder verbeterd. De koersstijging van 1,1% heeft de korte termijn opwaartse trend een krachtige impuls gegeven met de doorbraak boven het 200-daags gemiddelde.

Het trendbeeld op de wat langere termijn wordt daarmee ook steeds vriendelijker. Lange tijd wist de weerstandszone 470-480 een verdere opmars van de index te verhinderen, die vervolgens bleef hangen vlak onder het 200-daags gemiddelde.

Al deze hindernissen van de afgelopen maanden zijn nu overwonnen. De AEX heeft zich daarmee sterker ontwikkeld dan ik had voorzien. Het wegtrekkende wolkendek boven de grafiek maakt het mogelijk dat de index de opmars van de laatste weken doorzet.

De kleine weerstand op 500 hoeft daarbij geen belemmering te zijn op de weg naar de volgende weerstand op 520.

Bewijs van kracht
Op die 520 is de graadmeter in december vorig jaar tot twee keer toe stukgelopen en mag enige verkoopdruk worden verwacht. Over de Relatieve Sterkte Indicator (RSI), die boven 70 is uitgebroken, maak ik me niet zoveel zorgen. Deze kan langere tijd oversold zijn en is juist een bewijs van de kracht van de trend.

Pas als de 70-grens weer neerwaarts wordt doorbroken of negatieve divergentie met het koersverloop ontstaat, wijst de indicator op een mogelijke correctie. Die vindt weer steun tussen 480-490 waar enkele koersbodems van begin deze maand samenkomen met de stijgende steunlijn. Pas onder 480 verzwakt het korte termijn trendbeeld.

Europa
In Europa verbetert het klimaat ook De Eurostoxx 50 tracker heeft gisteren een belangrijke weerstand net iets boven 38 euro doorbroken. Daarmee is een bodempatroon afgerond en ontstaat opwaarts potentieel. Wel bevindt de tracker zich nog onder het 200-daags gemiddelde. De AEX blijft dan ook de sterkste index van Europa.

Basismaterialen
Nu ook op ons continent het koersbeeld verder opklaart kan selectief gezocht worden naar koopwaardige aandelen of sectoren. Basismaterialen is daarbij mijn favoriet. De alsmaar oplopende prijzen voor grondstoffen doet de sector blijkbaar goed. De overnamespeculatie en de drang tot consolidatie vullen vele krantenkolommen.

Tot slot Dow Jones Stoxx 600 Basic Resources tracker, die wordt verhandeld op de Deutsche Börse met isin DE0006344724 (auteur heeft geen positie). Het sterke koersbeeld blijkt direct uit het vermogen van de sector om een nieuw historisch record te vestigen, daar waar Europese beurzen en ook de AEX nog ver verwijderd zijn van de champagne.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik, een onafhankelijk beleggingsresearchkantoor dat is aangesloten bij Dutch Securities Institute (DSI). Bij afwezigheid van Van Mourik neemt zijn collega Hendrik Jan Davids zijn honneurs waar. Zij beleggen privé uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies, maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.
René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.