Beurs.nl monitor iconMarkt Monitor
  • AEX +0,32 819,56 +0,04%
  • DE40 -188,63 20.374,10 -0,92%
  • US500^ 0,00 5.358,26 0,00%
  • US30^ 0,00 40.214,00 0,00%
  • EUR/USD 0,00 1,1351 -0,08%
  • WTI 0,00 61,48 0,00%
  • Gold spot +62,24 3.237,46 +1,96%

TA: Vergeet het maar

De hoogste koers van gisteren op de AEX was er weer eentje uit de categorie feest der technische herkenning. De hogere opening reikte vrij nauwkeurig tot aan de bovenkant van de huidige, horizontale weerstandszone 509-512.

De (voorzichtige) verkoopdruk waarmee de graadmeter de rest van de dag te maken kreeg, zette de index tot aan de onderkant van de handelsbreedte van dinsdag. Daarmee staat de AEX in een interessante startpositie voor vandaag.

De start van vandaag is lager, in tegenstelling tot gisteren. Wat ik interessant vind, is dat de AEX de mogelijkheid heeft om een meerdaagse island reversal te realiseren.

Als dit patroon vandaag wordt gevormd, dan is dat weer een duidelijke aanwijzing in de richting van mijn zwaktescenario. Mijn richtpunten voor de komende handelsdagen zijn zoals bekend 502, 495 en 470.

TNT: 31,15 euro
Een clustering van weerstand belemmert momenteel het verdere stijgingspotentieel voor TNT. In de grafiek heb ik een aantal trendlijnen aangebracht. Sommige zijn oude steunlijnen die nu als weerstand fungeren en een is de weerstandslijn over de meest recente toppen. Al deze lijnen komen nu samen rond de zone net boven 34 euro.

Daar ligt ook het laatste Fibonacci correctieniveau van de beweging van januari tot begin maart. Dat de weerstandkluwen het stijgingspotentieel belemmert, komt doordat de koers eind vorige week tot aan de zone net boven 34 euro reikte en daar vervolgens op is afgedraaid. In de komende periode houd ik daarom weer rekening met verkoopdruk.

Dit kan het aandeel TNT terugzetten richting in eerste instantie tot 31,15 euro.

Wolters Kluwer: 20,95 euro
Het beeld van Wolters Kluwer verzwakte in de afgelopen weken. De eerste hapering ontstond toen de koers eind februari met de vorming van een gelijke top het patroon van achtereenvolgende hogere pieken niet wist vast te houden. In de daling daarna werd de middellange termijn steunlijn (niet afgebeeld) neerwaarts doorbroken.

Het huidige herstel vindt zijn meerdere in de oude horizontale steunzone rond 23 euro. Bovendien merk ik op dat de verbetering aarzelt op het laatste Fibonacci correctieniveau van de daling van eind februari en de eerste helft van maart. De Relatieve Sterkte Indicator (RSI) laat een vergelijkbaar verzwakkend beeld zien.

De indicator wist geen topwaarde te noteren bij de meest recente koerstop van eind februari. Bij de daling reikte de RSI wel tot aan een bodemwaarde en ook in de grafiek is te zien dat de huidige opleving aarzelt rond een oud steunniveau. Een nieuwe periode van verzwakking is daarmee het meest aannemelijke scenario.

Ik bepaal het eerste richtpunt op 20,95 euro.


Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Nikken belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom, klik hier.
Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen. Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.