Beurs.nl monitor iconMarkt Monitor
  • AEX +0,32 819,56 +0,04%
  • DE40 -188,63 20.374,10 -0,92%
  • US500^ 0,00 5.358,26 0,00%
  • US30^ 0,00 40.214,00 0,00%
  • EUR/USD 0,00 1,1351 -0,08%
  • WTI 0,00 61,48 0,00%
  • Gold spot +62,24 3.237,46 +1,96%

Koopjes jagen

Iedereen heeft het over inflatieangst als dé oorzaak voor de correctie van de laatste tijd. Elkaar napraten noem ik dit, want de feiten ondersteunen dit niet. Het lijkt er meer op dat na drie wolkenloze jaren het risicobesef bij beleggers is teruggekeerd.

De hogere risicocategorieën zijn het hardst afgestraft. Natuurlijk zie ik de liquiditeit van de markt afnemen en houdt het inflatiegevaar beleggers bezig, maar die angst wordt niet bevestigd door wat er gebeurt op de obligatiemarkt.

De waarde van obligaties is gestegen en er is nog steeds nauwelijks verschil tussen de rente op risicovol en degelijk waardepapier. Met andere woorden: risicobereidheid wordt momenteel niet noemenswaardig beloond.

Een ander verschijnsel dat de inflatieangst weerlegt is de afstraffing van grondstoffen en goud, toch de ideale instrumenten om je als belegger in te dekken tegen geldontwaarding.

Onbalans
Aan de aandelenkant valt de schade overigens best mee, vooral wie in de meer defensieve sectoren zit. Gezien de stijgingen van de afgelopen jaren is de reset van de laatste maand vrij klein. Het is zeker niet zo dat alle onbalans uit de markt is. Groeiaandelen zijn nog steeds erg goedkoop ten opzichte van waardeaandelen.

Small caps zijn ondanks de klappen nog altijd relatief duur. Al met al is er wel een evenwichtiger beeld ontstaan. Daarbij zijn veel aandelen die voor de correctie al redelijk gewaardeerd waren, nu bijzonder aantrekkelijk geprijsd. Dit geldt zeker voor aankopen die ik dit jaar deed voor mijn Gilissen Quality Growth Fund. Ik zet er een paar op een rij:

  • Telenor
    Dit Noorse telecombedrijf staat nog altijd 15% boven de aankoopkoers in januari. Het concern liet briljante eerstekwartaalcijfers zien, heeft een goed groeipad en is zwaar ondergewaardeerd conform de telecomsector. Tijdens de recente correcties is het aandeel bijzonder goed op de been gebleven.

  • SAP
    Het Duitse softwarehuis is na een herstel vorige maand behoorlijk ingezakt en nu redelijk gewaardeerd. SAP is altijd duur, maar staat aan de vooravond van een hernieuwde groeifase die nog niet in de prijs verwerkt is.

  • Adecco
    Deze Zwitserse uitzender (gekocht in maart) is weer terug op de aankoopkoers. Adecco moet kunnen profiteren van een cyclisch herstel van de markten. Met name in Frankrijk liggen er volop kansen en ook de interne herstructureringen bieden goede kansen. De winstprognoses voor de komende jaren zijn behoorlijk.

  • Cisco
    Dit aandeel heb ik in maart bijgekocht en is sindsdien licht gedaald. Cisco moet profiteren van voortgaande of zelfs stijgende investeringen in it-netwerken en internet. Opkomende markten worden voor haar steeds belangrijker. Daar ligt de investeringsgroei hoger en heeft Cisco zich goed gepositioneerd.

  • AIG
    De verzekeringsreus heeft het donkerste dal achter zich liggen. De kernactiviteiten lijken de aanvaring met openbaar aanklager Eliot Spitzer overleefd te hebben. Het aandeel wordt voor minder dan tien keer de winst verhandeld en dat bij een winstgroei van rond de 15%. AIG's exposure naar opkomende markten toe oogt ook veelbelovend.

  • Transocean
    Dit bedrijf is de grootste beheerder van boorplatforms wereldwijd. Met een koers/winstverhouding (k/w) van acht voor 2007 (k/w zes voor 2008) is het aandeel goedkoop, zeker op basis van de sterk stijgende dagprijzen in de markt. Transocean heeft veel aflopende langetermijncontracten die tegen hogere prijzen worden verlengd.

    Bovendien profiteert Transocean van de verlengde olieservicescyclus, die volgens analisten tot minimaal 2010 aanhoudt. Het orkaanseizoen kan nadelig zijn, maar Transocean heeft een breedgespreide portefeuille.

    Killing my darlings
    De afgelopen tijd heb ik ook verkocht. Killing my darlings, zoals dat heet. Puma deed ik eind maart weg, iets boven de 300 euro na een stijging van 50%. Het aandeel noteert sindsdien ongeveer 10% lager. De Ierse cementmaker CRH heb ik weggedaan. Het bedrijf haalt de helft van de omzet in de VS.

    Ik zie daar, behalve het dollar-risico, ook druk op de Amerikaanse bouwactiviteiten. Materialen moet ik dan niet hebben. Tot slot blijf ik duidelijk overwogen in farmacie; een goede, defensieve positie in moeilijke beurstijden. Ik ben bovendien tevreden over de aandelenselectie in die sector:

  • Glaxosmithkline,
  • Novartis,
  • Roche,
  • Stada.

    Stada is misschien wel de aardigste positie, een kleine producent van generieke medicijnen. Na de eerstekwartaalcijfers steeg het aandeel fors, maar daarna gooide Novartis roet in het eten door haar generieke medicijnen fors in prijs te verlagen. Ondanks haar groeipad van 20% zakte het aandeel hard weg in mei: 30% er af.

    Dit lijkt mij behoorlijk overtrokken.


    Felix Lanters is beheerder van het Gilissen Quality Growth Fund. Lanters columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
    Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen Bankiers. Lanters columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.