De twijfel en de wispelturigheid rond een mogelijke Brexit is in afgelopen week niet minder geworden. Vandaag werp ik daarom een blik op de leidende lokale aandelenindex, de FTSE 100 ook bekend onder de naam Footsie. Wat gebeurt er daar met een best goedkope pond momenteel in het achterhoofd.

Klik op de grafiek voor een grote versie
Hele lange zijwaartse trend
Allereerst het beeld op ultra-lange termijn van de aandelenmarkt in het Verenigd Koninkrijk. Ik kan niet anders stellen dat de koers met behoorlijke golfbewegingen op en neer gaat. De koers is regelmatig verdubbeld en gehalveerd binnen de grenzen van grofweg 7000 en 3500.
Dat is al bijna twintig jaar aan de gang en in 2015 is daarbij de meest recente top gezet. Feitelijk is dat al een tijdje terug, maar in het spectrum waar we ons nu in bevinden is dat peanuts.
De FTSE is nog maar net begonnen en heeft nog een aantal jaar te gaan in deze downtrend binnen de grote min of meer zijwaartse beweging. U begrijpt dat als dit met de huidige situatie te maken heeft, dit één van de vele ter zake doende zaken is in de afgelopen twintig jaar.
Het enige wat constant is gebleven in die hele periode is dat de Queen toen al oud was en nu ook. ? En Charles maar wachten, maar dat is een ander verhaal. Terug naar de aandelen en ik zoom in op het oranje blok. Ik ga een time frame lager en kom meer in de buurt van het nu.

Klik op de grafiek voor een grote versie
Lange uptrend verlaten
Deze langetermijngrafiek toont ons dat de uptrend medio 2015 is verlaten en dat de sell-off van augustus jl tot een neerwaartse cross heeft geleid van de voortschrijdende gemiddelden. De kleine pullback daarop heeft plaats gehad in december en in januari volgde een tweede lagere bodem op rij.
De meest recente stijging is de grote pullback die de weerstand met succes testte. De daling is tot zover binnen de perken van de fibo-grid gebleven maar meer dan een opleving heeft het niet kunnen sorteren. Met een rond 50 afdraaiende RSI loopt het animo terug en de kracht eruit.
Ik zoom nogmaals in, weer in het oranje blokje, ditmaal voor de daggrafiek.

Klik op de grafiek voor een grote versie
Neerwaarts momentum op korte termijn
De daggrafiek toont de moeite die er is om te stijgen. De maand mei en juni zover hebben zelfs de aanval op de weerstand afgerond met nieuwe verkoopsignalen. De paarse bogen vertellen het verhaal van de hoofdschouder en de bear market range in de RSI verhaalt over de aanhoudend neerwaartse focus van de markt.
De oranje cirkel duidt op de neerwaartse cross van de voortschrijdende gemiddelden op dit time frame voordat het deze week begint te glijden. Deze week een toename van neerwaarts momentum en Klap Boem.
Brexit of niet dit is ook zo’n beetje het beeld van de Europese markten in het algemeen. De wereld ziet het Verenigd Koninkrijk als onderdeel van Europa of ze er zelf over twijfelen of niet. Het Brexit-hoofdstuk is er zo dus één van vele in de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en het vaste land.
Vooralsnog liggen de Britse aandelen er structureel slechter bij dan die in de Verenigde Staten of die in Duitsland. Voor de hele lange termijn is het een zijwaartse markt, voor de lange en middellange termijn én de korte termijn zijn de pijlen neerwaarts gericht.
Cheers, tot volgende week.
Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.