Beurs.nl monitor iconMarkt Monitor
  • AEX +19,73 839,29 +2,41%
  • DE40 0,00 20.374,10 0,00%
  • US500^ +13,17 5.371,43 +0,25%
  • US30^ +61,00 40.275,00 +0,15%
  • EUR/USD +0,00 1,1367 +0,41%
  • WTI -0,46 61,02 -0,75%
  • Gold spot -37,72 3.199,75 -1,16%

'Europese aandelen te hard geraakt door recente onzekerheid'

Europese aandelen te hard geraakt

Aandelenbeleggers die die jaar alle beleggingshuizen volgden en vol goede moed in Europese aandelen stapten, kwam van een koude kermis thuis. Net als aandelen uit Amerika, opkomende markten en uit Japan gingen die uit Europa naar beneden. Reden om het advies te wijzigen?

Nee, zegt markstrateeg Vincent Juvyns van JP Morgan met grote stelligheid. "De angsten, die de Europese beurzen lager hebben gezet, zijn overdreven." Juvyns wijst op de groei van de eurozone, die ook dit jaar aanhoudt. Andere positeve factoren, die de Europese aandelenbeurzen ondersteunen, zijn de steun van de ECB, ruimere overheidsuitgaven en goedkope energie.

Niet dat het alle Europese sectoren en bedrijven voor de wind zal gaan. De teruglopende groei van de wereldhandel en de mindere gang van zaken in China en andere opkomende landen hebben hun negatieve effecten. "Maar die wegen minder zwaar dan eerder genoemde positieve punten," vertelt Juvyns.

Europese groei 

Volgens Juvyns wordt het Europese economische herstel vooral geholpen door een robuuste groei van de thuismarkt. Consumenten hebben er weer zin om het geld te laten rollen. Door de lage energieprijzen nemen de consumentenuitgaven alleen maar verder toe.

Juvyns: "Afgelopen december werden er in Europa 15% meer nieuwe auto's verkocht dan een jaar eerder. De winkelverkopen namen in het derde kwartaal van 2015 met 3% toe. Eind 2015 piekte het Europese consumentenvertrouwen, met name in de periferie." 

Hoewel het vervelend is dat de export naar China en andere opkomende landen terugloopt, heft de eigen thuismarkt deze tegenvaller op. JP Morgan heeft er alle vertrouwen in dat de binnenlande Europese groei in 2016 doorzet, geholpen door een vermindering van het aantal werklozen en de verder gedaalde olieprijs.

Publieke werken

Terwijl beleggers verwachten dat de ECB nog niet klaar is met verruimen, komt er een einde aan de Europese bezuinigingsdrift. De verbeterde huishoudboekjes bieden volgens Juvyns ruimte om de bestedingen op te voeren. "Overhuidsuitgaven maken 20% van het Europese BBP uit. Hogere uitgaven zorgen voor extra groei."

Zeker is dat de komende drie jaar in Europa veel geld zal worden besteed aan verbetering van de infrastructuur. De Europese Inversterings Bank (EIB) heeft daarvoor inmiddels 315 miljard euro in kas. Eind 2015 heeft de EIB al het groene licht gegeven voor 126 projecten in 22 landen met een totale waarde van 50 miljard euro. 

Volgens Juvyns valt er wel nog veel te verbeteren aan het bedrijfsklimaat in de EU. "Het Europese bedrijfsklimaat wordt op dit moment gewaardeerd met het hoge cijfer 33. Dat is niet optimaal. De VS en het VK scoren respectievelijk 7 en 6. Gelukkig zien we wel de eerste effecten van de hervormingspolitiek die een paar jaar geleden zijn ingezet."

Beleggingskansen

Juvyns: "De verbeteringen in het Europese klimaat van de eurozone heeft zich nog niet vertaald in hogere waarderingen van aandelen. De MSCI EMU staat vandaag 5% lager dan een jaar geleden, toen Draghi QE afkondigde."

De recente onzekerheid van de financiële markten hebben de koersen van Europese aandelen volgens Juvyns te hard geraakt. "Europese aandelen zijn nu redelijk gewaardeerd en de gemiddelde dividenduitkering is buitengewoon aanlokkelijk."

Lees ook: KBC en nog 6 aantrekkelijke Europese dividendaandelen

Niet goedkoop, niet duur
Europese aandelen waren wel eens duurder

Royaal Europees dividend
Europa aantrekkelijk voor dividendbeleggers

Kwestie van selecteren

Niet dat Juvyns adviseert om blind in Europese aandelen te stappen. Simpelweg de Europese aandelenindex volgen is niet zijn ding. Bedrijven die sterk gericht zijn op China en op de grondstoffenhandel zullen het volgens Juvyns ook in 2016 niet goed doen. Bedrijven daarentegen, die sterk gericht zijn op de thuismarkt, zoals verzekeraars en telecombedrijven, moeten dit jaar kunnen outperformen.

Juvyns ten slotte: "Omdat smallcaps en midcaps meer op de thuismarkt zijn gericht dan de groter largecapbedrijven (65% tegen 50%) zullen zij meer profiteren van het Europese herstel."

En mocht de Europee beursexplosie er dit jaar wederom niet uitkomen, dan is er volgend jaar een nieuwe kans. Met zo veel liefhebers van Europese aandelen moet het een keer gaan lukken.

Klik hier voor meer Beurstips en Handelskansen.

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.