beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Advies & Analyse

Deze 5 aandelen kunnen deze week voor turbulentie zorgen

Het cijferseizoen begint op stoom te komen. Deze 5 bedrijven zouden weleens voor wat turbulentie kunnen zorgen.

Het belooft opnieuw een drukke beursweek te worden. Nadat vorige week ASML, Apple, Tesla, Meta en Microsoft met hun resultaten naar buiten kwamen, is het deze week de beurt aan twee andere Magnificent 7-aandelen: Alphabet en Amazon.

Voor de cijfers van het laatste bedrijf uit dit illustere rijtje, Nvidia, moeten we overigens nog geduld hebben tot 26 februari.

De Europese tegenhanger van de Magnificent 7, bedacht door Goldman Sachs, is GRANOLAS:

Uit die groep waren afgelopen week zes bedrijven aan de beurt: ASML, SAP, LVMH, Novartis, Roche en Sanofi. Deze week volgen er nog vier: l'Oréal, GlaxoSmithKline, AstraZeneca en Novo Nordisk. Nestlé sluit volgende week de rij.

Lees ook:

TomTom, ING, Aperam en NXP

Het lijstje in Amsterdam genoteerde bedrijven dat de boeken opent is vrij bescheiden. TomTom bijt morgen het spits af. De navigatiespecialist verwacht dit jaar de vruchten te gaan plukken van alle investeringen in de nieuwe kaarttechnologie. Het concern kampt wel met stevige concurrentie en een zwakke automotive markt. De meest recente analyse van analist Peter Schutte vindt u hier.

Donderdag zijn ING en ArcelorMittal aan de beurt. ING overhandigde volgens analist Martin Crum 'prima' derdekwartaalcijfers. Hoewel de rente-inkomsten wat onder druk stonden, wist ING dat redelijk te compenseren met duidelijk hogere fee-inkomsten en fors hogere overige inkomsten. Ook maakte de bank extra kapitaal vrij om uit te keren en opnieuw eigen aandelen in te kopen.

Wat mogelijk nog een rol kan spelen is een mogelijke consolidatie in de Europese bankensector. ING-topman Steven van Rijswijk zei onlangs tegen CNBC dat er te veel banken zijn in Europa. Als er een bank in de etalage wordt gezet, dan zal ING daar zeker naar kijken, voegde hij toe.

Vrijdag volgt Aperam. De fabrikant van roestvrij staal is bezig met een herstel, maar kampt met een zwakke Europese markt. Aperam beschikt echter over een joker, zo heeft u kunnen lezen in een recente analyse van Teun Verhagen.

Er is trouwens ook nog een ander Nederlands bedrijf dat de boeken opent: NXP, maar dat heeft een notering aan de Nasdaq. Dit chipbedrijf zei bij de vorige kwartaalcijfers dat het in het vierde kwartaal een omzetdaling verwacht, vanwege toenemende macro-economische zwakte.

Er zijn enkele bedrijven die er komende week uitspringen. We lopen ze kort langs:

1. Palantir: vanavond om 22 uur

Een bedrijf dat afgelopen jaar flink furore heeft gemaakt is Palantir. De naam verwijst naar de gluursteen uit The Lord of the Rings waarmee Gondor op andere plekken kon kijken. Dat is wat het Amerikaanse techbedrijf ook doet, maar dan in een modern jasje: het ontwikkelt software die tal van ogenschijnlijk onsamenhangende gegevensbronnen aan elkaar knoopt voor big data-analyse. En dat doet Palantir voor een brede waaier van klanten, variërend van het leger en inlichtingendiensten tot bedrijven in de zorg- en energiesector. 'Our software is used to target terrorists and to keep soldiers safe', stond in het prospectus van de beursgang in 2020 te lezen.

Die beursgang is voor aandeelhouders van het eerste uur een groot succes. Het aandeel ging voor $9,20 naar de beurs en u kunt het nu kopen voor $82,49. De koers van Palantir steeg afgelopen jaar met maar liefst 424,7%, tegen 26,2% voor de S&P500. Dit jaar zet het aandeel de tocht omhoog voort: ytd staat het 9,7% in de plus.

Het aandeel wordt hierbij geholpen door het feit dat het afgelopen najaar is toegetreden tot de S&P500 en de Nasdaq 100. Het wordt daarmee ook opgenomen in talloze ETF's.

Analisten verwachten over het vierde kwartaal een omzetversnelling, zeker door de toegenomen vraag naar data-analyse uit het oogpunt van terrorismebestrijding en nationale veiligheidsissues.

Analisten gepolst door Bloomberg verwachten:

  • omzet over Q4: $776,8 miljoen
  • operationele winst Q4: $84,8 miljoen
  • winst per aandeel: $0,04

Wel zijn ze na de koersexplosie wat terughoudender geworden. Het aandeel krijgt 4 Buy-adviezen, 14 Hold-adviezen en 6 Sell-adviezen.

2. Alphabet: dinsdag

Het tweede bedrijf in dit rijtje is techreus Alphabet, dat de afgelopen vier kwartalen de verwachtingen van analisten wist te verslaan. "Het momentum door het hele bedrijf heen is uitzonderlijk", zei CEO Sundar Pichai bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal.

De lat voor het vierde kwartaal ligt dan ook hoog. Analisten verwachten een winst per aandeel van $2,12: 29,3% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet komt naar schatting uit op $96,6 miljard, tegen $86 miljard een jaar eerder. Let vooral op de omzet uit de cloud.

Ook zal Alphabet, zeker na de opkomst van het Chinese AI-model DeepSeek, ongetwijfeld kritisch worden bevraagd over investeringen in AI-ontwikkeling. Verder is uiteraard de outlook van belang.

Het aandeel is geliefd onder analisten: het krijgt maar liefst 60 Buy-adviezen, 14 Hold-adviezen en geen enkel Sell-advies.

3. Novo Nordisk (woensdag) en Eli Lilly (donderdag)

De markt voor obesitas- en diabetes-medicijnen is een enorme groeimarkt, maar ook een vechtmarkt. De twee hoofdrolspelers presenteren komende week beide de kwartaal- en jaarcijfers: het Deense Novo Nordisk en het Amerikaanse Eli Lilly. Novo Nordisk timmert hard aan de weg met Wegovy en Ozempic en Eli Lilly met Zepbound en Mounjaro.

Op de beurs is Eli Lilly (blauwe lijn) sinds afgelopen zomer de bovenliggende partij:


Dat laatste komt onder andere door een vergelijkende studie waaruit bleek dat Zepbound een hoger gemiddeld gewichtsverlies tot resultaat heeft dan Wegovy. Ook meldde Novo Nordisk in december teleurstellende resultaten van een klinische test naar een nieuw ontwikkeld middel, CagriSema. Dat leidde, zoals u kunt zien aan de witte lijn, tot een flinke koersdreun.

Ook voor Eli Lilly is het niet uitsluitend rozengeur en maneschijn. Enkele weken geleden stelde de Amerikaanse farmaceut de vooruitzichten voor het vierde kwartaal neerwaarts bij. De verkoop van blockbuster GLP-1-geneesmiddelen Zepbound en Mounjaro was lager dan verwacht. Ook vielen de verkopen van incretin tegen, een middel dat de insulinespiegel verhoogt.

Eli Lilly verwacht over Q4 een omzet van $13,5 miljard. Voor 2025 rekent het concern op een omzet tussen $58 en $61 miljard: ruim hoger dan de $45 miljard die over 2024 wordt verwacht.

Beide aandelen krijgen nog altijd veel koopadviezen van analisten:

  • Novo Nordisk: 22x Buy, 8x Hold, 2x Sell
  • Eli: 28x Buy, 6x Hold, 1x Sell

4. ArcelorMittal: donderdag

Dan gaan we door naar de in Amsterdam genoteerde staalreus ArcelorMittal. Dit cyclische bedrijf heeft al jaren last van goedkoop Chinees staal op de Europese markt. Bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal noemde CEO Aditya Mittal de situatie op de staalmarkt ‘onhoudbaar’.

Het concern roept overheden dan ook bij herhaling op om maatregelen te nemen om het dumpen van staal uit China te voorkomen. Vorige week gebeurde dat nog eens. Het wordt spannend welke impact de tariefverhogingen van de VS op producten uit China zal hebben op de staalmarkt. Mogelijk komt het speelveld er anders uit te zien.

Het aandeel krijgt van 14 analisten een koopadvies, er zijn 6 Hold-adviezen en geen enkel Sell-advies. De meest recente analyse van analist Teun Verhagen vindt u hier.

5. Amazon: donderdag

We sluiten af met niet de minste: Amazon, dat net als Alphabet goed is voor een marktkapitalisatie van circa $2,5 biljoen. Net als het moederbedrijf van Google heeft ook Amazon de consensustaxaties van analisten de afgelopen vier kwartalen overtroffen.

De verwachtingen voor het vierde kwartaal zijn ook hier hooggespannen. Analisten houden gemiddeld rekening met een winst per aandeel van $1,48. Dat is ruim 46% meer dan in het vierde kwartaal van 2023. De omzet komt naar verwachting uit op $187,3 miljard.

Amazon is een technische duizendpoot, met leidende marktposities op het gebied van e-commerce en cloud computing. Maar het concern zet ook steeds meer in op chips van eigen ontwerp, om minder afhankelijk te worden van Nvidia én kosten te besparen.

Ook dit aandeel mag zich verheugen in een flinke sloot koopadviezen: 79 maar liefst. Slechts 4 analisten geven een Hold-advies en 1 een Sell-advies.

Lees ook: Kooptip Amazon leverde rendement op van 37%: zit er nog meer in het vat?

In de afgelopen 12 maanden waren Amazon (donkerblauwe lijn) en Alphabet (witte lijn) middenmoters in de Magnificent 7. Maar ze overtroffen nog wel ruimschoots de S&P500. De index steeg met 22%, terwijl de beurswaarde van Amazon met 39% opliep en die van Alphabet met bijna 42%.

 

Lees ook de uitgebreide vooruitblik op de beursweek: riemen vast, de handelsoorlog is begonnen.

 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
NEEM NU IEX PREMIUM MET 58% KORTING> NU 3 MAANDEN AANDELENANALYSES EN TIPS VOOR €24,95

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    Uitbraak Aegon zal fors nieuw potentieel vrijmaken 30 jan | Lange termijn adviezen
  2. Premium
  3. Premium
    Fugro: Herstel of valkuil? 21 jan | Trades
  4. Premium
  5. Premium
    ASMI heeft nog geen richting gekozen 30 jan | Lange termijn adviezen