Angst voor handelsoorlog zorgt voor donkerrode beurskoersen aan begin van drukke cijferweek
maandag 03 februari 2025 08:20
AEX-openingsindicatie: -1,9% | S&P500: -0,5% | Nikkei 225: -2,7%
De highlights van maandagochtend 3 februari:
- De futures duiden op een 1,9% lagere opening van een wederom razend drukke beursweek
- Angst voor een handelsoorlog stemt beleggers pessimistisch
- Japanse beurs flink onderuit
- Schade in Hongkong beperkt, Shanghai was nog dicht
- Cryptovaluta gaan door het putje.
Dat ziet er niet best uit: de futures kleuren donkerrood. Dat heeft te maken met het t-woord: tarrifs. Waar president Trump al geruime tijd voor had gewaarschuwd gaat morgen dan toch echt gebeuren: hogere importtarieven in Canada, Mexico en China, en wie weet wat hierna nog volgt. Er staan vandaag ook inkoopdata en voorlopige inflatiecijfers uit de eurozone op de rol, maar die zullen waarschijnlijk worden overschaduwd door angst voor een handelsoorlog.
'Januari-barometer' voorspelt een goed beursjaar
Laten we deze morning call toch positief beginnen. Als we de beurswijsheid 'As January goes, so goes the year' mogen geloven belooft 2025 een mooi beursjaar te worden. Volgens deze wijsheid gaat van januari een voorspellende waarde voor het rendement over het hele jaar uit. Wordt de eerste beursmaand positief afgesloten, dan is de kans groot dat het hele beursjaar in de plus eindigt. Maar eindigt januari in de min, dan zou het er voor de rest van het jaar ook niet goed uitzien. Dit wordt ook wel de 'januaribarometer' genoemd.
Kijken we naar het verloop van de AEX-index van de afgelopen 22 jaar (van 2003 tot en met 2024), dan blijkt dat een positieve beursmaand inderdaad in meer dan 80% van de gevallen gepaard ging met een goed beursjaar. In dat opzicht staan de sterren goed. De AEX-index is afgelopen maand met 4,9% gestegen. De AMX liep op met 1,1% en de AScX met 1,7%. De S&P500 steeg ook: met 2,3%.
Overigens blijkt een slechte eerste beursmaand geen betrouwbare indicator voor een slecht beursjaar, dus of we ons veel van dit soort wijsheden moeten aantrekken, is de vraag.
Tariefverhogingen komen eraan
Wat aanzienlijk meer impact kan hebben op de beurs zijn de naderende tariefverhogingen door de VS. Dinsdag voert de VS importheffingen van 25% in op goederen uit Canada en Mexico en worden de tarieven op Chinese producten met 10% verhoogd. Voor olie en energie uit Canada blijft de pijn beperkt, al heeft Canada wel direct aangekondigd hard terug te slaan.
Europa ontspringt tot nu toe de dans, maar uit de retoriek van president Donald Trump valt af te leiden dat dit slechts een kwestie van tijd is.
Gevreesd wordt dat deze stap van Trump een wereldwijde handelsoorlog ontketent. Als andere landen terugslaan met hogere tarieven kan dat ook de inflatie opnieuw doen opflakkeren, terwijl veel landen al moeite hebben om deze terug te dringen.
... en dat leidt tot rode koersen in Azië
De impact van de tariefverhogingen was vannacht al voelbaar in Azië, waar de koersen over de hele linie onder druk stonden. In China is sprake van uitstel van executie: daar waren de beurzen nog gesloten vanwege Chinees nieuwjaar. Hongkong ging wel weer open, na enkele dagen vakantie. Daar valt de schade tot nu toe mee, maar dat komt waarschijnlijk doordat hier ook het nieuws over de opkomst van Chinese AI-alternatieven DeepSeek en Qwen van Alibaba wordt verwerkt.
Hier ziet u de standen van de belangrijkste indices in Azië, geklokt om 8:15 uur:
- Nikkei 225: -2,7%
- TOPIX (Japan): -2,5%
- Shanghai Shenzhen CSI 300: gesloten
- Shanghai Composite index: gesloten
- Hang Seng (Hongkong): -0,3%
- Kospi (Zuid-Korea): -2,5%
- Nifty 50: -0,9%
Techaandelen onderuit, maar koerssprong Alibaba
De koers van Alibaba, dat vorige week ook aankondigde een met ChatGTP concurrerend AI-model te hebben ontwikkeld, maakte een flinke sprong. Beleggers pas nu op dat nieuws reageren, omdat de beurs vorige week gesloten was. Elders in Azië zien we de nodige verliezen bij techaandelen:
- Alibaba: +5,9%
- Prosus-deelneming Tencent: +0,3%
- Baidu: -4,9%
- Foxconn: -8,1%
- SK Hynix: -4,2%
- Advantest: -4,1%
- Softbank: +0,5%
Dreiging importheffingen zet Wall Street onder druk
Wall Street lag aanvankelijk op koers voor een dagwinst, maar toen duidelijk werd dat president Trump niet wilde wachten met de geplande importheffingen, doken de indices omlaag. Hier ziet u de slotstanden:
- S&P500: 6.040,53 punten
- Dow Jones-index: 44.544,66 punten
- Nasdaq Composite: 19.627,44 punten
- Russell 2000: 2.287,69 punten (-0,9%)
- SOX-index: 5.015,85 punten (-0,3%)
PCE-inflatie maakt duidelijk: Fed neemt in maart opnieuw rentepauze
Beleggers konden ook reageren op een nieuwe meting van de PCE-inflatie. De PCE-kerninflatie (waar de Fed vooral op let) kwam net als de maand ervoor uit op 2,8%. De algemene inflatie liep op van 2,4% naar 2,6%. Fed-voorzitter Jerome Powell gaf afgelopen week bij het rentebesluit duidelijk aan dat de inflatie duurzaam omlaag moet richting 2% voordat de rente omlaag kan.
Volgens de FedWatch-tool van CME gaat de markt dan ook opnieuw uit van een rentepauze in maart: die kans wordt ingeschat op 84,5%. Het volgende richtpunt wordt het arbeidsmarktrapport van vrijdag. Mocht de arbeidsmarkt serieus afkoelen, dan kunnen de kaarten er anders bij komen te liggen.
Cijfers Apple, Intel en Exxon Mobil overwegend negatief ontvangen
De vele bedrijfscijfers die werden gepubliceerd kregen een overwegend negatief onthaal. Apple werd 0,7% lager gezet. De winst pakte hoger uit dan verwacht, maar de omzet uit de verkoop van iPhones viel tegen. Ook de omzet in China bleef achter bij de verwachtingen.
Intel overtrof de verwachtingen, maar de outlook viel tegen en dat leidde tot een koersdaling van 2,9%. Ook oliereuzen Exxon Mobil (-2,5%) en Chevron (-4,6%), AkzoNobel-concurrent PPG (-5,9%), Colgate-Palmolive (-4,7%) en in mindere mate Visa (-0,4%) deden na de cijfers een stap terug.
De indicatoren:
- De futures duiden op een lagere opening van de beursweek in Europa.
- Overwegend lagere koersen in Azië vannacht. Shanghai was nog dicht.
- De CBOE VIX-index (volatiliteit) is opgelopen naar 16,54 punten.
- De euro noteert 1,0243 ten opzichte van de greenback.
- De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar bedraagt 4,53%. Dat is 5 basispunten lager dan vorige week.
- De Nederlandse rente doet 2,62%
- De goudprijs, die vorige week nog een all-time high bereikte, staat 0,4% lager op $2.786 per troy ounce.
- De olieprijzen hebben er zin in. Een vat WTI kost nu $74,14 (+1,4%) en een vat Brent-olie $76,60 (+0,8%).
- Een gevoelig verlies voor de bitcoin. De munt staat maar liefst 7,7% (ofwel ruim $7.800) lager op $94186. Ether verliest zelfs 22% en binance 22%. Au.
Nieuws, shorts en agenda
Hieronder ziet u het belangrijkste nieuws van deze ochtend:
- 07:45 Detailhandel zet meer om in december
- 07:41 Alumexx rondt overname DeSteigerConcurrent af
- 07:28 Nederlandse inflatie daalt
- 07:17 Nederlandse industrie blijft krimpen
- 07:11 Chinese industrie groeit nog net
- 07:05 Krimp Japanse industrie neemt toe
- 02 feb Banenrapporten en inkoopcijfers trekken de aandacht
- 02 feb Vooruitblik: riemen vast, de handelsoorlog is begonnen
- 02 feb Trump zet importheffingen door
- Alle nieuwsberichten bekijkt u hier
Leest u vooral ook het overzicht dat IEX heeft gemaakt van het belangrijkste nieuws in de ochtendbladen. Dat vindt u hier.
Dit zijn de 10 meest geshorte aandelen volgens FinAristo.
Agenda deze week: veel cijfers, inkoopdata en banenrapport
Het cijferseizoen gaat komende week op volle sterkte verder, met onder andere resultaten van Amazon en Alphabet. In Nederland is het lijstje vrij bescheiden, met TomTom, ING, ArcelorMittal en Aperam.
- Maandag 3 februari: inkoopdata, inflatie eurozone en cijfers Palantir
Vandaag staat in het teken van (definitieve) inkoopmanagersindices voor de industrie over januari. De regio's staan er verschillend voor:
- Duitsland: de eerste schatting wees op afgenomen krimp (van 42,5 in december naar 44,1 in januari)
- Eurozone: de eerste schatting wees op afgenomen krimp (van 45,1 in december naar 46,1 in januari)
- VS, meting S&P Global: eerste schatting wees op omslag van krimp naar groei (van 49,4 naar 50,1 in januari)
- VS, meting ISM: in december nam de krimp af (van 48,4 naar 49,3). Zet die trend in januari door?
Er komt ook een eerste meting van de inflatie in de eurozone in januari. In december liep de inflatie op naar 2,4% (tegen 2,2% in november). De kerninflatie (zonder prijzen van voedingsmiddelen en energie) kwam uit op 2,7% en maakte daarmee voor de vierde maand op rij pas op de plaats.
De Nederlandse inflatie is al bekendgemaakt: deze is gedaald van 4,1% naar 3,3%, maar dat is nog altijd aan de hoge kant.
Als Wall Street de deuren heeft gesloten volgen cijfers van NXP, het Nederlandse chipbedrijf met een notering aan de Nasdaq. Bij de presentatie van de cijfers over Q3 zei het bedrijf in het vierde kwartaal een omzetdaling te verwachten, vanwege toenemende macro-economische zwakte.
Ook Palantir Technologies komt door. Dit bedrijf heeft pas sinds 2020 een beursnotering, maar is afgelopen najaar toegetreden tot de S&P500 en de Nasdaq 100. Palantir maakt software die ogenschijnlijk onsamenhangende gegevens aan elkaar knoopt voor big data-analyse.
- Dinsdag 4 februari: cijfers TomTom, Pfizer en Alphabet
Morgen is de beurs in Shanghai voor de laatste dag gesloten vanwege de viering van het Chinese nieuwjaar. Er komen heel veel bedrijven met cijfers. In Nederland is dat TomTom. De navigatiespecialist verwacht dit jaar de vruchten te gaan plukken van alle investeringen in de nieuwe kaarttechnologie. “Volgend jaar gaan we oogsten waar we de afgelopen vier jaar aan gewerkt hebben”, zei mede-oprichtster Corinne Vigreux eind vorig jaar. Ze voorspelde een goede dealflow in 2025. Het concern kampt wel met stevige concurrentie en een zwakke automotive markt. De meest recente analyse van analist Peter Schutte vindt u hier.
Uit het buitenland komen er cijfers van onder andere de banken BNP Paribas en UBS, de Duitse chipper Infineon (voorbeurs), de Amerikaanse farmaceuten Merck en Pfizer, frisdrankfabrikant PepsiCo en de Zweedse muziekstreamingdienst Spotify (na de lunch), Snap en Magnificent 7-aandeel Alphabet.
- Woensdag 5 februari: opnieuw inkoopdata en NovoNordisk, Uber, Disney, Ford, MicroStrategy en Qualcomm
Woensdag wordt een razend drukke dag. Er verschijnen opnieuw (definitieve) inkoopmanagersindices, ditmaal voor de diensten. Ook deze zijn nogal wisselend:
- China (Caixin): groeiversnelling in december (van 51,5 in november naar 52,2 in december). Hoe wordt januari?
- Japan: groeiversnelling in januari (van 50,9 in december naar 52,7 in januari). Blijft dit zo?
- Eurozone: groeivertraging in januari (van 51,6 in december naar 51,4 in januari)
- Duitsland: groeiversnelling in januari (van 51,2 in december naar 52,5 in januari
- VS (S&P Global): groeivertraging in januari (van 56,8 naar 52,8)
- VS (ISM): groeiversnelling in december (van 52,1 in november naar 54,1 in december). Hoe wordt januari?
Ook verschijnt het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP, dat geldt als voorproefje voor het Amerikaanse non-farm Payroll Report van vrijdag.
Er zijn geen Nederlandse cijferaars, maar elders gaat het cijferseizoen op volle sterkte verder, met de cijfers van onder andere de Franse oil major TotalEnergies, de Deense fabrikant van obesitas- en diabetesmiddelen Novo Nordisk (voorbeurs), Uber, GlaxoSmithKline (na de middagboterham), Disney, Ford, MicroStrategy en Qualcomm (na sluiting Wall Street).
Uber Technologies meldde eerder deze maand dat het samen met Nvidia werkt aan de ontwikkeling van AI-technologie voor autonoom rijden. Mogelijk meldt het bedrijf hier wat meer details over. MicroStrategy begon ooit als softwarebedrijf, maar staat nu vooral bekend als bitcoin-investeerder. Novo Nordisk (bekend van de blockbusters Wegovy en Ozempic) is inmiddels druk bezig met de ontwikkeling van de volgende generatie afslankmedicijnen, al zit dat onderzoek nog in een prille fase.
- Donderdag 6 februari: ING, ArcelorMittal, Eli Lilly en Amazon (en rentebesluit Bank of England)
Donderdag is opnieuw een drukke cijferdag. In Nederland wordt uitgekeken naar de resultaten van ArcelorMittal en ING.
ING overhandigde volgens analist Martin Crum 'prima' derdekwartaalcijfers. Hoewel de rente-inkomsten wat onder druk stonden, wist ING dat redelijk te compenseren met duidelijk hogere fee-inkomsten en fors hogere overige inkomsten. Ook maakte de bank extra kapitaal vrij om uit te keren en opnieuw eigen aandelen in te kopen.
Wat mogelijk nog een rol kan spelen is consolidatie in de Europese bankensector. ING-topman Steven van Rijswijk zei onlangs tegen CNBC dat er te veel banken zijn in Europa. Als er een bank in de etalage wordt gezet, dan zal ING daar zeker naar kijken, voegde hij toe.
ArcelorMittal heeft al jaren last van goedkoop Chinees staal en roept al lange tijd om maatregelen om staaldumping uit China te voorkomen. De laatste analyse van analist Teun Verhagen vindt u hier.
In de VS komen ook enkele smaakmakers langs, waaronder Eli Lilly en Big Tech-bedrijf Amazon.
Eli Lilly is in de markt voor obesitasmedicijnen in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld met Novo Nordisk. Enkele weken geleden stelde de farmaceut de vooruitzichten voor het vierde kwartaal neerwaarts bij. De verkoop van blockbuster GLP-1-geneesmiddelen Zepbound en Mounjaro waren lager dan verwacht. Ook vielen de verkopen van incretin tegen, een middel dat de insulinespiegel verhoogt. Eli Lilly verwacht over Q4 een omzet van $13,5 miljard. Voor 2025 rekent het concern op een omzet tussen $58 en $61 miljard: ruim hoger dan de $45 miljard die over 2024 wordt verwacht.
- Vrijdag 7 februari: cijfers Aperam en banenrapport VS
Vrijdag volgen de cijfers van roestvrijstaal-producent Aperam, een afsplitsing van ArcelorMittal.
Ook wordt met spanning uitgekeken naar het Amerikaanse arbeidsmarktrapport. De Federal Reserve kijkt mee, vanwege het dubbele mandaat: de Fed streeft niet alleen naar prijsstabiliteit (lees: een inflatie van 2%), maar ook naar maximale werkgelegenheid (lees: een werkloosheid van maximaal 4%).
Uit de laatste meting van het U.S. Bureau of Labor Statistics bleek dat er vorige maand maar liefst 256.000 banen bij waren gekomen. Dat waren er meer dan in november (227K) en een stuk meer dan de 160K die economen hadden verwacht. De werkloosheid daalde fractioneel naar 4,1% (tegen 4,2% de maand ervoor). Dat sterke rapport gaf de Federal Reserve afgelopen week ruimte om een rentepauze in te lassen.
In dat opzicht zou slecht nieuws goed nieuws zijn: als de arbeidsmarkt afkoelt, kan dat de Fed ertoe aanzetten verder te gaan met renteverlagingen, om te voorkomen dat de VS in een recessie komt. Economen verwachten minder nieuwe banen, maar onveranderde werkloosheid:
- banengroei: 170K
- werkloosheid: 4,1%
- uurlonen: +3,8% op jaarbasis (versus 3,9% in december)
Hierbij de volledige agenda van deze week:
MAANDAG 3 FEBRUARI
- 09:00 Inkoopmanagersindex industrie januari (NL)
- 09:50 Inkoopmanagersindex industrie januari def. (Fra)
- 09:55 Inkoopmanagersindex industrie januari def. (Dld)
- 10:00 Inkoopmanagersindex industrie januari def. (eur)
- 10:30 Inkoopmanagersindex industrie januari def. (VK)
- 11:00 Inflatie januari vlpg (eur)
- 13:00 Tyson Foods cijfers eerste kwartaal (VS)
- 15:45 Inkoopmanagersindex industrie S&P januari def. (VS)
- 16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM januari def. (VS)
- 16:00 Bouwuitgaven december (VS)
- 22:00 NXP Q4-cijfers
- 22:00 Palantir Q4-cijfers (VS)
DINSDAG 4 FEBRUARI
- Chinese beurs vasteland gesloten
- 07:00 BNP Paribas Q4-cijfers (Fra)
- 07:00 Infineon Q4-cijfers (Dld)
- 07:00 UBS Q4-cijfers (Zwi)
- 07:00 TomTom Q4-cijfers
- 13:00 Merck Q4-cijfers (VS)
- 13:00 PepsiCo Q4-cijfers (VS)
- 13:00 Pfizer Q4-cijfers (VS)
- 13:00 Spotify Q4-cijfers (VS)
- 16:00 Fabrieksorders december (VS)
- 16:00 Vacatures december (VS)
- 22:00 Alphabet Q4-cijfers (VS)
- 22:00 Snap Q4-cijfers (VS)
WOENSDAG 5 FEBRUARI
- 01:30 Inkoopmanagersindex diensten januari def. (Jap)
- 03:45 Inkoopmanagersindex diensten januari (Chi)
- 07:00 Crédit Agricole Q4-cijfers (Fra)
- 07:00 TotalEnergies Q4-cijfers (Fra)
- 07:30 Novo Nordisk Q4-cijfers (Dee)
- 09:55 Inkoopmanagersindex diensten januari def. (Dld)
- 10:00 Inkoopmanagersindex diensten januari def. (eur)
- 10:30 Inkoopmanagersindex diensten januari def. (VK)
- 11:00 Producentenprijzen december (eur)
- 12:00 GlaxoSmithKline Q4-cijfers (VK)
- 13:00 Harley-Davidson Q4-cijfers (VS)
- 13:00 Uber Q4-cijfers (VS)
- 13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
- 14:15 Banenrapport ADP januari (VS)
- 14:30 Handelsbalans december (VS)
- 15:45 Inkoopmanagersindex diensten S&P jjanuari def. (VS)
- 16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM januari j(VS)
- 16:30 Olievoorraden - wekelijks (VS)
- 21:00 Consumentenkrediet -december (VS)
- 22:00 Disney Q1-cijfers (VS)
- 22:00 Ford Q4-cijfers (VS)
- 22:00 MicroStrategy Q4-cijfers (VS)
- 22:00 Qualcomm Q1-cijfers (VS)
DONDERDAG 6 FEBRUARI
- 06:30 Ondernemersvertrouwen eerste kwartaal (NL)
- 07:00 ArcelorMittal Q4-cijfers
- 07:00 ING Q4-cijfers
- 07:00 Carlsberg Q4-cijfers (Denemarken)
- 07:00 Maersk Q4-cijfers (Denemarken)
- 07:00 Siemens Healthineers Q1-cijfers (Dld)
- 07:00 Société Générale Q4-cijfers (Fra)
- 08:00 Fabrieksorders december (Dld)
- 11:00 Detailhandelsverkopen december (eur)
- 13:00 Bank of England rentebesluit (VK)
- 13:00 Eli Lilly Q4-cijfers (VS)
- 13:00 Yum Brands Q4-cijfers (VS)
- 14:30 Steunaanvragen - wekelijks (VS)
- 14:30 Arbeidskosten vierde kwartaal vlpg (VS)
- 18:00 L'Oreal Q4-cijfers (Fra)
- 22:00 Amazon Q4-cijfers (VS)
VRIJDAG 7 FEBRUARI
- 07:00 Aperam Q4-cijfers
- 08:00 Industriële productie december (Dld)
- 08:00 Handelsbalans december (Dld)
- 14:30 Banengroei en werkloosheid januari (VS)
- 16:00 Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) februari vlpg (VS)
- 16:00 Groothandelsvoorraden december (VS)
U bent weer bijgepraat. Veel succes en vooral plezier vandaag!