beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Buitenland

Europese beurzen bereiken nieuwe records

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag hoger geëindigd, met daarbij nieuwe records voor een aantal indices. 

De Stoxx Europe 600 index steeg 0,6 procent tot een all time high van 545,92 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,6 procent op 21.911,74 punten en dat was net aan een nieuw record. De Franse CAC 40 won 0,4 procent bij een stand van 8.006,22 punten en is daarmee nog iets meer dan 200 punten verwijderd van de hoogste stand ooit. De Britse FTSE ging 0,8 procent hoger op 8.767,80 punten en ook dit was een record.

Naeem Aslam van Zaye Capital Markets wees erop dat beleggers positief zijn door de sterker dan verwachte winstrapporten van grote Europese bedrijven.

Een nieuwe Amerikaanse dreiging van importheffingen legden beleggers maandag naast zich neer. Afgelopen weekeinde dreigde president Donald Trump met importheffingen van 25 procent op staal en aluminium. Hij zei niet wanneer deze importsancties van kracht worden. Verder zei Trump dat elk land dat importheffingen op Amerikaanse goederen zet, kan rekenen op tegensancties, zogenoemde wederkerige importheffingen. Een aankondiging over deze heffingen zou op dinsdag of woensdag volgen.

Volgens Luc Aben van Van Lanschot Kempen volgen er op enig moment naar verwachting ook importheffingen tegen Europa. De potentiële impact daarvan moet volgens de econoom wel in perspectief worden geplaatst.

"Zijn het tarieven van 10 procent, dan blijft de economische impact beperkt tot ongeveer 0,2 procent à 0,3 procent van de globale Europese economie", aldus Aben.

Sommige sectoren zullen er echter harder door worden geraakt. De auto-industrie is een voor de hand liggend voorbeeld, zei de econoom.

Frankrijk kondigde ondertussen bij monde van president Emmanuel Macron aan dat het de komende jaren 109 miljard euro wil investeren in AI-projecten. De investering is "het equivalent voor Frankrijk van wat de Verenigde Staten hebben aangekondigd met Stargate", zei de Franse president, verwijzend naar het programma van 500 miljard dollar van OpenAI.  

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. Later deze week volgen Amerikaanse inflatiecijfers en detailhandelsverkopen. In Europa verschijnen op vrijdag nieuwe economische groeicijfers voor het vierde kwartaal.

"Onnodig om te zeggen dat de Amerikaanse inflatiecijfers het belangrijkst zijn", aldus beleggingsstrateeg Frank Vranken van Edmond de Rothschild.

De euro/dollar handelde rond het Europese slot op 1,0312, terwijl de olieprijzen stegen. De rente op de tienjarige Bund daalde licht. De goudprijs noteerde voor het eerst boven de 2.900 dollar.

Bedrijfsnieuws

BP eindigde in Londen 7,4 procent hoger, na berichten dat de activistische aandeelhouder Elliott Investment Management een "aanzienlijk" belang heeft genomen in de Britse energiereus. Analisten van Jefferies verwachten dat Elliott veranderingen in het bestuur zal eisen en wil dat BP meer focust op olie en gas in plaats van op 'groene' energie.

In Frankfurt steeg RWE met 1,9 procent en Siemens Healthineers won  2,0 procent. Porsche AG eindigde 1,8 procent hoger en Mercedes-Benz won 1,2 procent.

Farmabedrijven verloren terrein in de DAX. Qiagen daalde met 1,7 procent, Sartorius leverde 0,9 procent in en Merck KGaA sloot zelfs 3,7 procent lager.

In Parijs ging Edenred 3,0 procent hoger, Schneider Electric won 2,2 procent en Hermes sloot 1,6 procent hoger. Ook Kering won terrein.

Société Générale leverde 2,3 procent in en Vinci verloor 1,5 procent.

De dreigende Amerikaanse importsancties op staal hadden geen grote impact op de Europese sector. ArcelorMittal daalde met 0,6 procent, maar Thyssenkrupp sloot 1,0 procent hoger. Salzgitter sloot vlak in Frankfurt.

In Brussel zat vastgoed in de lift, met een winst van 2,0 procent voor WDP. Ook sectorgenoten Unibail-Rodamco-Westfield en Vonovia eindigden maandag in het groen.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot een procent in het groen.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
NEEM NU IEX PREMIUM MET 58% KORTING> NU 3 MAANDEN AANDELENANALYSES EN TIPS VOOR €24,95

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Een Nederlands koopje op Wall Street 05 feb | Sectorfavoriet

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    Uitbraak Aegon zal fors nieuw potentieel vrijmaken 30 jan | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    ASMI heeft nog geen richting gekozen 30 jan | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    ABN AMRO nadert belangrijke barrière 29 jan | Lange termijn adviezen
  5. Premium